Zemřel oblíbený spisovatel a ilustrátor. Jeho knížky milovaly děti po celém světě

[chooze:gallery;value:35285]

O smrti oblíbeného spisovatele a ilustrátora informovala jeho žena, americká literární kritička Phyllis Roseová, píše portál CNN News. De Brunhoff zemřel v pátek ve svém domě v Key Westu na Floridě po nedávné mrtvici ve věku úctyhodných 98 let. V posledních dvou týdnech byl podle Roseové v hospicové péči.

Pařížský rodák se proslavil zejména sérií knih pro děti o králi slonů Babarovi. Jak připomíná web Wahington Post, postavu slona vytvořila de Brunhoffova maminka, která o něm svým synům vyprávěla před spaním. Malý de Brunhoff a jeho bratr poté příběh převyprávěli svému otci, který pro své syny začal ilustrovat pohádkovou knížku, kterou v roce 1931 vydal. Laurentovi bylo tehdy šest let. 

"Matka nám ten příběh vyprávěla, aby nás rozptýlila. Líbil se nám a další den jsme běželi za otcem, abychom mu o tom řekli. Velmi ho to pobavilo a okamžitě začal kreslit. A tak se zrodil příběh Babara," svěřil se v roce 2014 v rozhovoru pro National Geographic.

[chooze:article;value:548028]

De Brunhoff se krátce po druhé světové válce rozhodl, že bude se sloním odkazem svého otce pokračovat a od té doby vydal více než 40 knih. Několik jich vyšlo i v českém překladu - Příběh malého slona Babara, Babarova cesta a Babarova rodina.

Po celém světě se prodaly miliony kopií jeho knih a dočkaly se i televizního zpracování, uvádí agentura AP News. Na televizních obrazovkách se seriál poprvé objevil na konci 60. let a na televizní stanici CBC měl premiéru v roce 1989. Jeho nejnovější verze se po celém světě vysílala mezi lety 2010 a 2015. 

Fritz Wepper: Zemřela německá legenda. Harry z kultovního krimiseriálu odmítl léčbu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.