Zemřel oblíbený spisovatel a scenárista. Jeho tvorbu milovali lidé po celém světě

Zemřel americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Literární svět opustil v úterý ve věku 77 let. Podle deníku The Guardian naposledy vydechl ve svém domě v Brooklynu poté, co se objevily zdravotní komplikace spojené s rakovinou plic, kterou trpěl.

Jeden z nejvýznamnějších newyorských spisovatelů se proslavil zejména v 80. letech. Čtenáře si získal hlavně dílem Brooklynské panoptikum, Leviatan či románovou sérií Newyorská trilogie. Jeho knihy byly plné hlubokých úvah a existenciálních motivů.

[chooze:article;value:553463]

"Nečekané věci se dějí neustále každému a ve skutečnosti je velká část života o náhodě. Konkrétních faktů je velmi málo. Předpokládám, že tím jediným je, že jakmile se narodíte, jste předurčeni zemřít a téměř vše mezi tím je k mání," řekl podle CNN v roce 2012. Jen pár let předtím, v roce 2008, byl hostem Pražského festivalu spisovatelů.

Lákal ho i film. Jedním z jeho nejpovedenějších kousků byl scénář k filmu Smoke. Fanoušci ocenili i The Inner Life of Martin Frost. Za svou práci získal v roce 2006 Cenu knížete asturského, která je udělována lidem z celého světa za pozoruhodné úspěchy v oblasti vědy, humanitních věd a mezilidských vztahů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.