Zemřel písničkář Oldřich Janota. Hudebnímu experimentátorovi bylo 74 let

Ve věku 74 let odešel v sobotu do hudebního nebe písničkář a představitel alternativního folku Oldřich Janota. "Není slov, která by dokázala popsat bolest, s jakou vám oznamuji, že Oldřich dnes v 5:45 dodýchal svůj poslední žalm a vydal se do krajin posvátných. Děkujeme všem za modlitby," je napsáno na facebookovém profilu Oldřicha Janoty.

Alternativní hudebník, zpěvák, písničkář i básník Oldřich Janota byl rodákem z Plzně. Vystřídal řadu povolání od pošťáka až po topiče. Jeho největší životní vášní byla ale hudba a skládání textů. Jeden z nich, I cesta je cíl, proslavil skupinu Mňága a Žďorp.

Janota ve svých textech často používal originální slovní obraty a odrážela se v nich mystika a velká fantazie. Někteří o něm mluvili jako o experimentálním hudebníkovi.  

[chooze:article;value:566654]

Koncem 70. let působil ve skupině Pentagram, v letech 1980 až 1983 byl hlavní osobností seskupení Mozart K, který patřil kvůli neobvyklému nástrojovému obsazení a osobitým písním k pozoruhodným folkrockovým kapelám doby.

První desky začal vydávat v 90. letech, ta první měla prostý název Oldřich Janota. V následujících letech mu pak postupně vyšly téměř dvě desítky alb. V roce 2009 pak jedno netradiční s názvem Ztracený ve světě: A Tribute to Oldřich Janota, na kterém různí hudebníci hrají jeho písně.

Kromě hudby psal také básně nebo beletrii, mimo jiné knihu fejetonů Neslyšící děti. Napsal také divadelní hru Okovaná blecha nebo složil operu Zrcadlová koza.

V roce 1999 dostal Oldřich Janota ocenění Žlutá ponorka za celoživotní přínos. Jde o hudební ocenění udělované každoročně volným sdružením nezávislých hudebních kritiků Periskop. Jeho držiteli jsou také například Zuzana Navarová, Jiří Pavlica a Vladimír Merta

"Není slov, jak vyjádřit smutek a lítost nad ztrátou jednoho z největších a zároveň nedoceněných hudebních géniů své doby. Naštěstí díky své tvorbě zůstává navždy s námi," vyjádřili svůj smutek nad ztrátou umělce jeho přátelé a příznivci na sociální síti. "Provázel mě svými písněmi v podstatě celý život. Upřímnou soustrast pozůstalým," přidali se k vyjádření soustrasti další.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.