Zemřel poslanec a prezidentský kandidát Jaroslav Bašta

[chooze:gallery;value:35419]

O smrti chartisty, ministra ve vládě Miloše Zemana, poslance SPD a neúspěšného prezidentského kandidáta informoval na facebooku Radim Fiala. Zprávu oznámila i moravskoslezská SPD. "Jaroslav Bašta zemřel. Upřímnou soustrast rodině," napsal Fiala.

Bašta na prezidenta kandidoval v roce 2023. Pár měsíců poté, co skončil na pátém místě, onemocněl a v nemocnici strávil skoro rok. Po celou dobu v Poslanecké sněmovně chyběl.

[chooze:article;value:506851]

V 70. letech byl Bašta vězněn za své aktivity v Hnutí revoluční mládeže, následně podepsal Chartu 77. Po revoluci byl velvyslancem v Rusku či na Ukrajině, poslancem ČSSD a ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Ve volbách v roce 2021 byl lídrem SPD v Pardubickém kraji.

"Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi," uvedl Zeman na facebooku

"Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta," sdělil předseda SPD Tomio Okamura. "Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal," doplnil.

Bašta byl ženatý. Měl jednoho nemanželského syna, který před několika lety zemřel.

Ve Sněmovně by měl Baštu nahradit Marcel Dlask, který v Pardubickém kraji kandidoval za SPD na druhém místě. Zároveň je správním ředitelem chvaletické elektrárny. 

Jeho kariéru rozebral politolog Pavel Šaradín:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.