Zemřel "Poslední kmotr" sicilské mafie Matteo Messina Denaro. Spravedlnosti unikal 30 let

Messina Denaro byl jedním z nejkrutějších šéfů Cosa Nostry, nechvalně známého sicilského zločineckého syndikátu, který se objevil i v kultovní filmové sérii Kmotr. Jednašedesátiletý Denaro trpěl rakovinou tlustého střeva, se kterou se musel během svého ukrývání před úřady léčit, informuje agentura AFP s odkazem na italskou tiskovou agenturu ANSA. A byla to právě lékařská péče, která přivedla vyšetřovatele na jeho stopu. Bosse sicilské mafie zatkli na klinice v Palermu.

Byl usvědčen z podílu na vraždě protimafiánského soudce Giovanniho Falconeho v roce 1992 a z osnování bombových útoků v Římě, Florencii a Miláně v roce 1993, při kterých zemřelo 10 lidí. Soud mu nakonec uložil šest doživotních trestů, přičemž jeden z nich byl vynesen také za únos a následnou vraždu dvanáctiletého syna svědka ve Falconeho případu.

[chooze:article;value:484722]

Messina Denaro zmizel v létě 1993 a následujících 30 let se během tažení italské justice proti mafii ukrýval před spravedlností. Zůstal však na prvním místě italského seznamu nejhledanějších osob a postupem času se stal doslova legendou.

https://twitter.com/AFP/status/1706127440236744898

Poté co se Messina Denaro začal skrývat, se intenzivně spekulovalo o tom, že odjel do zahraničí, což se taky pravděpodobně stalo. Nakonec se však ukázalo, že se zdržoval poblíž svého rodného města Castelvetrano na západě Sicílie.

Vyšetřovatelé pátrali po Messinovi Denarovi několik let na sicilském venkově, hledali úkryty a odposlouchávali členy jeho rodiny a jeho přátele. V zachycených rozhovorech zazněla informace o zdravotních problémech nejmenované osoby, která trpěla rakovinou a měla problémy s očima – detektivové si byli jisti, že jde o Messinu Denara.

Pomocí databáze národního zdravotnického systému vyhledali muže odpovídajícího věku a zdravotní anamnézy a případ úspěšně uzavřeli. Jeho zatčení sice přineslo obětem jistou úlevu, ale mafiánský boss vždy zachovával mlčení. V rozhovorech ve vazbě od svého zatčení dokonce popíral, že by byl členem Cosa Nostry.

Denaro, italským tiskem přezdívaný také jako Diabolik nebo Poslední kmotr, byl zatčen letos 16. ledna před soukromou zdravotní klinikou v Palermu, kde pod falešnou identitou podstoupil operaci rakoviny tlustého střeva. Následný trest si odpykával ve věznici s přísnou ostrahou v L'Aquile ve střední Itálii, kde ve své cele pokračoval v léčbě zhoubného nádoru.

V srpnu byl Messina Denaro přemístěn na oddělení pro vězně v místní nemocnici, kde se jeho stav v posledních dnech prudce zhoršil. O tomto víkendu se v médiích objevily zprávy, podle kterých se Denaro nacházel v "nezvratném kómatu". Média uváděla, že lékaři ho přestali krmit a že požádal, aby nebyl resuscitován.

Mafiánský boss utekl z vězení. Z okna cely sešplhal po svázaných prostěradlech (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.