Zemřel Silvio Berlusconi. Bývalý italský premiér podlehl leukémii

[chooze:gallery;value:32051]

​O úmrtí bývalého italského premiéra informoval deník Corriere, podle kterého v pondělí ráno spěchali jeho děti a bratr do nemocnice San Raffaele v Miláně. Partnerka Marta Fascinaová už tam v tu dobu byla. V milánské nemocnici byl Berlusconi hospitalizovaný od minulého týdne, kam se vrátil po krátké pauze. Italský miliardář bojoval s leukémií, které nakonec podlehl. 

Při propuštění z nemocnice na konci května byl přitom plný elánu a naděje, že nad nemocí zvítězil. "Noční můra skončila. Ať žije život," prohlásil tehdy. 

Italský ministr obrany Guido Crosetto na twitteru napsal, že smrtí Berlusconiho skončila jedna éra. "Moc jsem ho miloval. Sbohem, Silvio," vzkázal. "Dnes jsem především ztratil skvělého přítele. Málokdy pláču a dnes je jeden z těch dnů," vyjádřil se k úmrtí italský vicepremiér Matteo Salvini

[chooze:article;value:498508]

Podle bývalého ministra zahraničních věcí České republiky Cyrila Svobody se jednalo o výraznou a charismatickou osobnost. "Byl člověkem moci. Věděl, jak se k moci dostat a jak si ji udržet," řekl pro TN Live. "Dal Itálii nový život poté, co se tam rozpadly velké politické strany," vysvětlil jeho oblíbenost v italské společnosti. 

​Předsedou vlády se Berlusconi stal několikrát, naposledy byl v této funkci v letech 2008 až 2011. I poté ale zůstával jednou z nejvýznamnějších osobností italské politické scény. Jeho strana Forza Italia je součástí vládní koalice, a přestože on sám se na vládě nepodílel, jeho smrt pravděpodobně v příštích měsících destabilizuje italskou politiku, upozorňuje agentura Reuters

Kontroverzní osobnost

Berlusconi se poprvé stal premiérem v roce 1994 a v čele vlády se poté objevil ještě třikrát. Byl tak nejdéle sloužícím poválečným politikem v této funkci. Jednalo se však o kontroverzní osobnost, s jejíž jménem je spojena řada skandálů a kvůli které vznikl termín "berlusconizace politiky". Ten označuje situaci, kdy se v demokratickém systému kumuluje moc v rukou jednoho bohatého člověka. 

Berlusconi patřil k nejbohatším lidem v Itálii, jeho majetek Forbes aktuálně vyčíslil na 6,9 miliardy dolarů, v přepočtu více než 160 miliard korun. Vlastnil mimo jiné obrovské mediální impérium, které kromě několika novin zahrnuje i řadu televizních kanálů. Z toho důvodu byl v minulosti opakovaně obviňován z ovlivňování veřejného mínění ve svůj prospěch. 

[chooze:article;value:489646]

​Nejen proto stál několikrát před soudem. Čelil obviněním mimo jiné i za spolupráci s mafií, zpronevěru a daňové podvody nebo v souvislosti s aférou dětské prostituce známé jako Rubygate. Přestože byl několikrát odsouzen, nikdy do vězení nenastoupil. 

Ostrou kritiku sklízel také za svůj blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kterým se chlubil i po vypuknutí války na Ukrajině. "Obnovil jsem vztahy s prezidentem Putinem," řekl během svého projevu na shromáždění své strany loni v říjnu. V nahrávce, kterou zveřejnily noviny La Presse, prozradil, že mu Putin k narozeninám poslal několik lahví vodky a "krásný dopis", ve kterém ho nazval "číslem jedna mezi pěti nejbližšími přáteli".

Berlusconiho skandály se dotkly i české politické scény. V roce 2009 se v novinách objevily fotografie tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, na kterých byl zachycen nahý u bazénu v Berlusconiho rezidenci

Vzpomínali na něj bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda a novinář Andreas Pieralli: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.