Zemřel slavný herec, jeho úžasným hlasem mluvil padouch ze Star Wars

James Earl Jones v dětství koktal a styděl se mluvit, později se dokázal proslavit nejen svým hlasem, kterým namluvil mimo jiné kosmického zlosyna Dartha Wadera ze Star Wars. Ztvárnil na dvě stovky filmových, televizních a divadelních rolí, uvedla agentura Reuters.

Zemřel ve svém domě u New Yorku obklopen rodinnými příslušníky. Příčinu smrti nezveřejnili, je však známo, že dlouhodobě trpěl cukrovkou.

Kromě Hvězdných válek daboval Lvího krále či seriál Simpsonovi, jeho hlas byl dlouhá léta znělkou televize CNN.

[chooze:article;value:573051]

​Proslavil se nejen hlasem, ale i svými hereckými výkony. Byl po Sydney Poitierovi teprve druhým afroamerickým hercem, který byl za hlavní roli nominován na Oscara. Stalo se tak za film Velká naděje bílých, kde hrál černošského boxera, postavu napsanou podle skutečného bývalého šampióna těžké váhy Jacka Johnsona.

Nominaci sice neproměnil, ale Oscara dostal později za celoživotní dílo. Mezi další získaná ocenění patří Grammy, Zlatý glóbus i divadelní ceny Tony, informovala agentura AP.

James Earl Jones ztvárnil na dvě stovky rolí. Diváci ho mohli vidět ve filmech Barbar Conan, Cesta do Ameriky, Hon na ponorku, Hřiště snů či v sáze Kořeny. V Česku je známý zejména díky seriálu Gabrielův oheň, kde ztvárnil postavu soukromého detektiva.

[chooze:article;value:571982]

​Značnou popularitu získal Jones jako divadelní herec, zahrál si mimo jiné Macbetha, Othella i Krále Leara. Na Broadwayi po něm pojmenovali divadlo.

Jones se narodil roku 1931 v zapadákově v Mississippi. Jeho otec, bývalý boxer, rodinu opustil, aby se mohl věnovat herectví. Jamese vychovávali prarodiče z matčiny strany, kvůli kterým se nesměl s otcem stýkat (dohromady se dali až později, kdy si dokonce společně zahráli v několika divadelních hrách).

Z prožitých traumat začal Jones v pěti letech koktat, za což se styděl a do svých 15 let témě nepromluvil. Ve škole komunikoval pomocí psaných vzkazů, k řeči ho lstí přiměl až učitel angličtiny. Zbavil se koktání a začal studovat herectví.

Zemřel idol mládeže 60. let James Darren. Úspěšný herec bodoval i jako zpěvák (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.