Zemřel slovenský bojovník proti koronaviru. Vladimíru Krčmérymu bylo 62 let

Slovenská lékařská komunita truchlí za jednoho z předních lékařů, kterým byl uznávaný odborník na tropické nemoci Vladimír Krčméry. V úterý večer podlehl těžkému zápalu plic, píše TV JOJ. Bylo mu 62 let.

Krčméry hrál významnou roli v pandemických letech, kdy působil jako člen ústředního krizového štábu, který se zabýval bojem s koronavirem. V tomto štábu často působil jako zdroj informací a rad pro slovenskou populaci, jak se s onemocněním potýkat. Díky tomu se těšil mezi Slováky velké popularitě.

[chooze:article;value:476881]

Zároveň patřil mezi hlavní tváře očkovací kampaně na Slovensku. Byl vůbec prvním občanem Slovenska, který se v prosinci 2020 nechal očkovat proti covidu-19 v nemocnici v Nitře. Důležitost očkování zdůrazňoval i poté, co kvůli odpůrcům vakcinace musel na čas odjet do zahraničí.

Na věhlasného lékaře zavzpomínala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "Zasvětil svůj život slabým a nemocným. Byl to muž víry a svými postoji inspiroval mnohé k lékařské službě v chudých zemích nebo k pomoci nejslabším. Svými zkušenostmi a autoritou výrazně přispěl k tomu, abychom bitvu s covidem zvládli," uvedla Čaputová na svém facebooku.

Před svým působením v krizovém štábu byl Krčméry známý především jako infektolog zaměřený na tropické nemoci. Z jeho iniciativy vzniklo na Slovensku Národní referenční centrum pro tropické choroby. Do té doby nemělo Slovensko prostředky na léčení některých nemocí, které bylo možné chytit v zahraničí, jako je například malárie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.