Zemřel spisovatel Petr Hořejš. Autorovi Toulek českou minulostí bylo 84 let

O smutné zprávě ve čtvrtek na facebooku informoval senátor Jiří Růžička (TOP 09). Hořejšovi bylo 84 let. "Zemřel Petr Hora Hořejš. Sáhněte po jeho Toulkách českou minulostí a vzpomeňte na tohoto úžasného člověka, novináře, popularizátora českých ději, spoluzakladatele Nadace Pangea," napsal.

Petr Hořejš se narodil roku 1938 v Bratislavě. Vystudoval na Univerzitě Karlově v Praze novinařinu, kterou absolvoval v roce 1961. Po krátkém působení v Československém rozhlase pracoval jako nakladatelský redaktor v Albatrosu.

[chooze:article;value:512890]

V roce 1972 však dostal výpověď pro neschvalování okupace ze srpna 1968. V 80. letech pracoval jako čerpač ve Vodních zdrojích. Po roce 1989 se krátce vrátil do Albatrosu jako ředitel, následně se pak už věnoval novinařině a psaní.

Právě cyklus Toulky českou minulostí jsou spisovatelovým nejvýznamnějších dílem. Sérii knih začal psát na konci 70. let. Tehdy se poprvé Toulky objevily jako příloha Mladého světa. Mezi čtenáři slavily obrovský úspěch. Následně pak začala vycházet i jejich knižní podoba, píše portál Paměť národa. 

Po pseudonymem Hora napsal také knihy Péťa Vařič či Evropan Jiří z Poděbrad. Je navíc spoluautorem publikace Prázdniny se šlehačkou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.