Zemřel spoluzakladatel ODS a spisovatel Miroslav Macek

Bývalý vicepremiér byl jedním ze symbolů polistopadové ODS. "Zemřel Miroslav Macek, jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice, a spoluzakladatel ODS," oznámil bývalý premiér a prezident Václav Klaus.

Vzpomíná na něj jako na člověka, který uměl strhnout lidi kolem sebe a formulovat své názory. "Naše veřejnost jej, kromě člověka politického, zná jako úspěšného a oblíbeného spisovatele. Nebojácně se pustil do několikadílného pokračování Jirotkova Saturnina, psal detektivky, a dokonce překládal Shakespearovy Sonety," napsal Klaus.

[chooze:article;value:550031]

V politice se po významné roli v 90. letech zapsal do paměti mnoha lidí konfliktem s Davidem Rathem. Zezadu bývalému středočeskému hejtmanovi vlepil na sjezdu stomatologů kvůli osobnímu sporu pohlavek. Šlo podle něj o reakci na Rathova vyjádření. Naznačoval totiž, že se Macek oženil pro peníze.

Za to se musel následně omluvit a zaplatit odškodnění ve výši 100 tisíc korun. "Manželka a soud mají vždycky pravdu," reagoval tehdy Macek na verdikt.

Saturnin i glosy

Macek vydal za svůj život několik knih, velmi oblíbené je jeho pokračování Saturnina. Jeho díla se vyznačují suchým humorem. "Kočky jsou v mnohém chytřejší než psi, neboť jsem doposud nikdy neviděl osm koček táhnout saně," píše například v díle Saturnin se vrací.

Až do letošního března navíc vydával pravidelné glosy. "Čeština je jazyk vtipný: Ministerstvo pro 'místní rozvoj + digitalizaci' sice zní pěkně, ale domyslel někdo, jakou bude mít zkratku?" poznamenal v jedné z nich například při sestavování vlády Petra Fialy (ODS). "Kdykoliv jde o koryta, řešení se najdou hbitá," napsal zase v jedné své básničce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.