Zemřel světově uznávaný skladatel. Za filmovou hudbu získal Oscara

Producent, hudebník, příležitostný herec, ale především geniální hudební skladatel. To byl Rjúiči Sakamoto, který v úterý 28. března ve věku 71 let prohrál dlouhý boj se zákeřnou nemocí. Jeho manažerský tým smutnou zprávu oznámil v neděli na oficiálních webových stránkách skladatele. 

I přes svůj špatný zdravotní stav se Sakamoto podle manažerského týmu v poslední fázi svého života věnoval své milované hudbě. "Žil hudbou až do samotného konce. I když se léčil z rakoviny, kterou mu zjistili v červnu 2020, pokračoval ve své tvorbě v domácím studiu, kdykoliv mu to zdraví dovolilo," uvedl tým. Na skladatelovo přání se pohřeb konal v úzkém rodinném kruhu. 

[chooze:article;value:494536]

​Nadanému umělci vzdávají na sociálních sítích hold lidé z celého světa. Působil totiž nejen ve svém rodném Tokiu, ale také ve Spojených státech a podílel se na tvorbě filmů z řady dalších zemí. Například na snímku Poslední císař od Bernarda Bertolucciho, za kterého byl oceněný Oscarem, spolupracovaly hned čtyři státy. Bertoluccimu pomáhal i s dalším jeho filmem – Malým Buddhou. 

Mezi další významné filmy, ke kterým složil hudbu, patří Revenant Zmrtvýchvstání v hlavní roli s Leonardem DiCapriem, Hadí oči s Nicolasem Cagem, Femme Fatale s Antoniem Banderasem nebo Veselé Vánoce, pane Lawrenci s Davidem Bowiem. Na kontě má ale desítky dalších snímků. V některých z nich si dokonce i zahrál, například v již zmíněném Posledním císaři nebo Veselých Vánocích. 

https://twitter.com/0613frames/status/1642538132611518464?s=20

Za hudbu ve filmu Veselé Vánoce, pane Lawrenci získal cenu BAFTA. Dvakrát také za své skladby obdržel ocenění od Los Angeles Film Critics Association, a to za Posledního císaře a Pod ochranou nebe. 

S rakovinou Sakamoto bojoval dlouho. Jak připomíná deník Pitchfork, v roce 2014 mu lékaři diagnostikovali karcinom hrdla, léčba tehdy byla úspěšná. O několik let později ale onemocněl rakovinou tlustého střeva, která se mu nakonec stala osudnou. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.