Zemřel světoznámý český astronom. Pojmenovali po něm kometu

Legendární český astronom Luboš Kohoutek se narodil 29. ledna 1935 v Zábřehu na Moravě. Většinu svého života se zabýval pátráním po mlhovinách. Světově známým se stal díky objevení komety, která nese jeho jméno.

"To byla kometa, která byla jedna z nejasnějších ve 20. století. Luboš Kohoutek se díky ní stal světoznámým, protože to byla zároveň první kometa, která byla pozorována z oběžné dráhy," vysvětlil mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

[chooze:article;value:535900]

Na jeho objev odkazuje i řada známých umělců a děl. Jeho jméno zaznělo například v jedné epizodě seriálu Simpsonovi. Rocková skupina R.E.M. po něm pojmenovala i píseň. 

Objevil i další čtyři komety a také 75 planetek. "V jeho době ty objevy, které udělal, vzbudily velký ohlas nejen u nás, ale i v zahraničí. Na tu dobu to byla průkopnická práce," poznamenal ředitel Astronomického ústavu AV ČR Michal Bursa.

"Patřil k těm nejpracovitějším a především nejpečlivějším, protože za ním stojí objev 75 planet," doplnil Suchan.

[chooze:article;value:535815]

"Udělal jednu důležitou věc, a to Katalog planetárních mlhovin. Je dodnes velmi používán a je to takový kamen výzkumu planetárních mlhovin. To jsou takové hvězdy v závěru svého života," popsal astrofyzik Jan Palouš.

"On pro tu naši republiku udělal hodně, ve světě nás propagoval, to jeho jméno bylo hodně viditelné," uvedl astronom Petr Heinzel.

Luboš Kohoutek žil většinu života v Německu, kde také 30. prosince zemřel ve věku 88 let. O jeho úmrtí v pátek informovala Česká astronomická společnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.