Zemřel světoznámý psycholog. Jeho experiment úplně změnil vnímání světa

[chooze:gallery;value:37754]

​O smrti psychologa informovali na instagramu jeho kolegové. "Věnoval se učení o každodenním hrdinství a ukázal, že odvaha, empatie a činy jsou dosažitelné pro každého z nás. Jeho vize nás vyzývala, abychom překonali strach, postavili se a změnili naše komunity," napsali.

Zimbardo byl autorem stovek textů. Zaměřoval se na vězeňskou psychologii, násilí, manipulaci, fungování autorit i stydlivost. Nejvíce se však proslavil kontroverzním stanfordským vězeňským experimentem.

V tom zavřel dobrovolníky do simulovaného vězení. Z části udělal strážce, z části vězně. Po pár dnech experiment předčasně ukončil. Strážci se podle něj do svých rolí vžili a byli znepokojivě krutí. Jeden z vězňů se měl psychicky zhroutit.

[chooze:article;value:578364]

"Souhrnně lze říci, že experiment prokázal, že hrubé chování, které studenti vystupující jako vězeňští dozorci projevovali vůči svým spolužákům představujícím vězně, bylo způsobeno spíše simulovanou vězeňskou situací vytvořenou ve studii než jejich individuálními osobnostními rysy," popsal ve vzpomínce na Zimbarda web Psychology Today.

Experiment ale čelil i kritice vědecké komunity. Vadilo jim například to, že dobrovolníci věděli, že vše brzy skončí a cítili povinnost vžít se do svých rolí. Dobrovolník, který se měl zhroutit, později prohlásil, že vše jen hrál, aby se mohl učit na zkoušky.

Za svou práci však získal Zimbardo řadu ocenění a vyznamenání. Získal i cenu Nadace Vize 97 založené prezidentem Václavem Havlem a první dámou Dagmar Havlovou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.