Zemřel Tony Bennett, legendární jazzový zpěvák, který nahrával i s Lady Gaga

[chooze:gallery;value:32487]

​Jako nejlepšího světového zpěváka ho kdysi označil jeho hudební souputník Frank Sinatra, vedle kterého Bennett ovládal žebříčky hitparád už od padesátých let minulého století. "Jeho hlas se až do konce života vyznačoval živelností, nesmírnou vřelostí, hlasovou čistotou a emocionální otevřeností," shrnuje tajemství jeho popularity nekrolog na webu Variety

Za více než osmdesát let trvající kariéru vydal zejména pod hlavičkou Columbia Records 61 studiových alb. Na první příčku americké hitparády se dostalo alespoň jedno z nich v každém z následujících desetiletí, včetně jeho posledního alba, které vydal v 85 letech. Nejvíc se proslavil hitem I Left My Heart In San Francisco z roku 1962. 

[chooze:article;value:492958]

S Alzheimerovou chorobou mu pomohla hudba a Lady Gaga 

Bennett od roku 2016 trpěl Alzheimerovou chorobou, přesto ale dál zpíval. I přes pokročilou nemoc naposledy naživo vystoupil na téměř hodinovém koncertě před několika tisíci lidmi v Radio City Music Hall v New Yorku, kde ho při duetech doprovázela Lady Gaga.

Jeho velká obdivovatelka následně pro časopis Hollywood Reporter popisovala, jak se mu při nacvičování hudebních skladeb vracely do paměti texty známých písní a jindy už ztracené vzpomínky. ​Právě díky duetům s často o generaci mladšími hudebníky se předtím na hudebním výsluní udržel i v novém tisíciletí. Za zmínku stojí například jeho duet Body and Soul se zpěvačkou Amy Winehouseovou.

"Fakt, že by někdo, kdo zpíval populární melodie v éře prezidenta Eisenhowerova, úspěšně konkuroval heavy metalu a rapu, by málokdo čekal," napsal tehdy hudební kritik Will Friedwald. Jazzový velikán a držitel 20 cen Grammy se od americké hudební akademie dočkal ceny za celosvětový přínos hudbě. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.