Zemřel uznávaný český pediatr. Přežily díky němu tisíce miminek

O smrti bývalého děkana Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity informovala škola na webu. "Odešel velký člověk, kterému i ve vyšším věku záleželo na lidech i chodu naší fakulty. Sledoval dění i aktivity, které jsme organizovali, projekty, které jsme získávali, nebyla mu lhostejná hodnocení výuky – zkrátka žil pro fakultu a s fakultou," uvedla současná děkanka Ivana Chloubová.

Velemínský se narodil v roce 1936. V 70. letech byla díky němu vytvořena první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence na našem území. V roce 1984 pak v Českých Budějovicích založil i první samostatné novorozenecké oddělení. Díky tomu přežily tisíce novorozenců.

Ještě do konce minulého roku ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni. Dlouhodobě pečlivě hledal, kdo jej nahradí.

[chooze:article;value:546548]

Získal řadu prestižních ocenění. Obdržel například cenu Zlatá šupina, která se uděluje lidem, kteří se zasloužili o rozvoj a dobré jméno kraje. Byl také nositelem zlaté Janského plakety a za přínos neonatologii dostal v roce 2010 občanskou cenu Purpurové srdce. V roce 2018 mu prezident Miloš Zeman předal medaili Za zásluhy.

"Výtečného lékaře a člověka z něj dělala schopnost milovat lidi, a to i v jejich nejslabších chvílích," připomněla univerzita v tiskové zprávě jeho přístup.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.