Zemřel Vašo Patejdl! Členovi kapely Elán bylo 68 let

"S nekonečnou bolestí a prázdnotou v našich srdcích vám oznamujeme, že dnes 19. srpna 2023 v nočních hodinách nás po krátké a těžké chorobě navždy opustil mimořádný a vzácný člověk, náš celoživotní přítel, výjimečný a geniální hudebník a hudební skladatel megahitů světové úrovně, pan Vašo Patejdl," napsala kapela Elán na facebooku.

Patejdl byl nejen členem, ale především spoluzakladatelem kapely. "Vašo, děkujeme ti za všechno. Odpočívej v pokoji, modlíme se za tebe a drž nám tam nahoře místo," vzkázali ostatní ze skupiny.

[chooze:article;value:518563]

"Prosíme veřejnost a žádáme média o respektování této těžké situace a soukromí rodiny. O místě a čase posledního rozloučení budeme informovat," stojí v prohlášení Elánu.

Václav Patejdl se narodil v Karlových Varech. V pěti letech se přestěhoval s rodiči do Bratislavy. Zatímco jeho otec je Čech, matka zase pochází ze Slovenska. Po ukončení střední školy absolvoval studium skladby na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V roce 1969 stál u zrodu kapely Elán, o 16 let později skupinu opustil. Následně se ale zase vrátil.

Napsal řadu známých písní. Spolupracoval mimo jiné také se zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit "Po schodoch". Je autorem hudby k filmům Fontána pro Zuzanu 1, 2, 3. Byl také nominován na filmové ocenění Český lev 2015 v kategorii nejlepší hudba díky pohádce Sedmero krkavců. Jeho písně zpívala také Marika Gombitová, Beáta Dubasová nebo Heidi Janků.

Smutná zpráva zasáhla celou hudební scénu. "Jsem v šoku a ani neumím vyjádřit smutek, který mi dnes vstoupil do srdce. Zemřel hudební skladatel a můj přítel, Vašo Patejdl, náš hudební poklad. Člověk, který v mém životě znamenal tak strašně moc. Byl jedním z těch, kteří v začátcích uvěřili v můj talent a napsal mi řadu nádherných skladeb, které mnozí máme tak rádi," uvedla na facebooku Dubasová.

Slova jen velmi těžce hledal kytarista, zpěvák a skladatel, dlouholetý člen skupiny Elán Ján Baláž. "Ještě včera v podvečer jsme s ním telefonoval, takže jsem věděl, že už je velmi zle. Nebyl to tedy blesk z čistého nebe, přesto jsem z toho strašně smutný a rozčarovaný. Je to nespravedlivé, protože to byl velmi dobrý člověk," řekl v sobotu Baláž slovenským médiím.

Na Vaša Patejdla zavzpomínla také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. "V den narozenin měl koncert v Pezinku. A zahrál mi k nim písničku. Ďalší už nezahraje. Nečekaný odchod Vaša Patejdla je smutnou zprávou pro všechny jeho slovenské i české fanoušky. Vyjadřuji úpřímnou soustrast rodině, přátelům a blízkým této hudební legendy," napsala Čaputováí na sociální síti.

"Dnešní ráno začalo velmi smutně. Nechtěla jsem tomu vůbec uvěřit. Je to pro mne šok. Nedávno jsem s Vašem byla na tenisovém turnaji v Přerově, kde jsme také měli vystoupení. Nechtěla jsem tomu uvěřit, co se to přihodilo. Měla jsem Vaša velmi ráda, často jsme spolupracovali. Napsal mi spoustu krásných písní. Byl producentem mého samostatného alba, pravidelně jsem si ho zvala na své koncerty v Lucerně a zazpíval také na mém jubilejním koncertě v O2 areně. Obrovský kamarád, veliká osobnost. Ztráta pro nás všechny, odešel vynikající zpěvák a aranžér. Je mi smutno," řekla zpěvačka Helena Vondráčková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.