Zemřel vynálezce ikonické pistole Glock, měl ji James Bond i Saddám Husajn

O úmrtí svého zakladatele informovala společnost Glock s tím, že Gaston Glock způsobil revoluci ve světě ručních palných zbraní a firma bude pokračovat v jeho duchu, uvedla BBC.

Vzestup inženýra Glocka a jeho firmy se datuje do počátku 80. let, kdy vyhráli výběrové řízení rakouské armády na nové pistole. Do té doby společnost vyráběla vojenské nože a spotřební zboží, například tyče na záclony. Pak přišel převratný vynález. Pistole vyrobená převážně z pevného plastu s kovovým závěrem. Poloautomatický glock ráže devět milimetrů byl lehčí, levnější, snadněji rozebíratelný a se zásobníkem na více nábojů než jakákoliv konkurence, popsala agentura Reuters.

[chooze:article;value:534669]

​Zbraň se stala celosvětovým hitem, což umocnilo její účinkování v kultovních filmech jako Matrix Reloaded, bondovkách, Smrtonosné pasti či Terminátorovi. Glockem jsou vyzbrojeni dvě třetiny amerických policistů, ale oblibě se těší rovněž u zločinců. Američtí vojáci ho našli i u iráckého diktátora Saddáma Husajna.

Gaston Glock vystudoval ve Vídni strojní inženýrství se zaměřením na plastické hmoty. Po úspěchu svého vynálezu založil pobočky po celém světě a jeho jmění překročilo miliardu dolarů. Byl popisován jako samotář, který žil na svém panství u jezera v Korutanech.

Na veřejnosti téměř nevystupoval a debatám o regulaci zbraní se vyhýbal. Přežil pokus o vraždu, když si makléř podezřelý z machinací při správě zbrojařova majetku najal bývalého zápasníka, který na Glocka zaútočil gumovým kladivem. Tehdy 70letý magnát se ubránil, makléř i útočník skončili ve vězení.

S první manželkou se rozvedl po 49 letech, jeho druhá žena byla o 50 let mladší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.