Zemřel významný český architekt. Proslavil ho zejména hotel na Ještědu

[chooze:gallery;value:35937]

V pondělí zemřel architekt Otakar Binar. Bylo mu 92 let, jako první o tom informoval Český rozhlas Dvojka s odkazem na jeho rodinu.

Na facebooku o tom napsal i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK/STAN). "Ve věku 92 let zemřel architekt Otakar Binar, který se proslavil především jako autor interiéru hotelu Ještěd," uvedl. "Mezi jeho další významné realizace v našem kraji patří také návrh interiéru kina Máj v Doksech," dodal hejtman.

[chooze:article;value:556347]

Architekt se narodil v roce 1931 v Jaroměři. Později s rodinou žil v Kuklenách u Hradce Králové a po druhé světové válce se přestěhoval do Liberce, napsal web Regionální osobnosti Libereckého kraje.

Vystudoval architekturu a spolu s Karlem Hubáčkem založil projektově inženýrskou organizaci SIAL. Až do roku 1973 se podílel na projektu horského hotelu na Ještědu, navrhl jeho interiér.

V období normalizace měl Binar problém s komunistickým režimem a měl omezené možnosti tvorby. Nesouhlasil totiž s okupací sovětskými vojsky. Po sametové revoluci v práci architekta pokračoval.

Zemřel Vlastimil Harapes (†77). Podlehl vážné intenzivní nemoci (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.