Zemřel významný český hudební skladatel. Ocenění získával i v zahraničí

S informací o úmrtí Kopelenta jako první přišel web Lidovky.cz a potvrdila ji mimo jiné Akademie múzických umění v Praze (AMU). "Hudební skladatel a emeritní profesor Katedry skladby Hudební a taneční fakulty AMU Marek Kopelent zemřel dnes v nedožitých 91 letech," napsala v neděli akademie na facebooku a na památku sdílela video, které vzniklo při příležitosti Kopelentových 90. narozenin, jež oslavil loni na jaře. 

Jeho zeť a kolega z hudební branže Miroslav Pudlák sdělil ČTK, že Kopelent zemřel po krátké nemoci v pět hodin ráno ve Fakultní nemocnici v Motole. "Našemu spolku od počátku fandil, zúčastnil se loňského zahajovacího koncertu, na němž účinkovala jeho 'dvorní sopranistka' Irena Troupová. Účast na dalších koncertech už mu bohužel zdraví nedovolilo," vyjádřil se k jeho smrti hudební spolek Lieder Company Prague.

Za svůj život Kopelent složil několik skladeb, jeho hlavní tvorbou podle AMU byla komorní vokální a instrumentální hudba. Na HAMU nastoupil v 50. letech minulého století, kde také od 90. let vyučoval.

[chooze:article;value:452292]

V 60. letech se podílel na rozvoji tzv. Nové hudby a spoluzaložil Pražskou skupinu Nové hudby. Jeho skladby se hrály především v zahraničí, protože kvůli svým názorům nebyl oblíbencem tehdejšího komunistického režimu. Po sametové revoluci se mu ale dostalo patřičného uznání.

V roce 2003 se stal prvním, kdo získal Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby. O devět let později mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy v oblasti umění I. třídy. Tentýž rok také obdržel pamětní medaili od Senátu. Ocenění se dočkal i v zahraničí. Ve Francii mu udělili titul Rytíř řádu umění a literatury, z Německa si zase odvezl významnou Herderovu cenu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.