Zemřel významný český kardiolog. Jeho metody zachránily za covidu tisíce pacientů

"S hlubokým zármutkem oznamujeme, že náš vážený kolega, Assoc. Prof. MUDr. Tomáš Kára, PhD., nás dnes v nočních hodinách opustil po těžkém boji s rakovinou," informovala o jeho smrti brněnská Nemocnice Milosrdných bratří na facebooku ve středu odpoledne. Významnému lékaři bylo pouhých 56 let.

"Tomáš byl nejen vynikajícím lékařem a kardiologem, ale také inspirujícím učitelem a mentorem, jehož přínos k medicíně a péči o pacienty byl neocenitelný," stojí dále v příspěvku.

Kára po studiu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity pracoval ve Fakultní nemocnici u svaté Anny a poté působil na klinice kardiovaskulárních onemocnění v Mayo Clinic v americkém Rochesteru, píše web Brno. Později tam nastoupil i jako odborný asistent, a v roce 2007 dokonce obdržel prestižní ocenění Mayo Clinic Outstanding Research Award.

Podílel se také na vývoji nového typu srdečního stimulátoru a dalších technologií pro léčbu kardiovaskulárních onemocnění. V období pandemie pak vyvíjel nové metody, které významně zlepšily úspěšnost léčby pacientů se středně těžkou a těžkou pneumonií.

[chooze:article;value:548342]

"Přestože nás Tomáš fyzicky opustil, jeho duch, učení a přínosy zůstanou s námi navždy. V této těžké době vyjadřujeme hlubokou soustrast Tomášově rodině, přátelům a všem, kteří ho znali a milovali," dodala nemocnice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.