Zemřel významný český tanečník. Zazářil ve filmových klasikách

Do uměleckého nebe odešel významný český tanečník a baletní mistr Jan Kadlec. Zemřel 30. listopadu ve věku 67 let. O jeho smrti informovalo Národní divadlo, ve kterém dlouhé roky působil.

"Jan Kadlec byl všestranný tanečník s jistou technikou, širokým hereckým výrazem a přirozeným projevem, přesvědčivý v dramatických, charakterních či komických rolích a postavách vyžadujících kontakt s divákem," zavzpomínali na tanečníka jeho divadelní kolegové.

[chooze:article;value:526836]

Právě v Baletu Národního divadla totiž ztvárnil několik významných rolí. Lidé jej mohli vidět jako Rudovouse v Labutím jezeře, Tybalta v Romeovi a Julii, prince v Popelce či například v titulní roli ve Spartakovi i Macbethovi.

Tanec byl jeho vášní už od mala. V Národním divadle navštěvoval baletní přípravku, ve 12 letech nastoupil na Taneční konzervatoř v Praze a o pár let později získal angažmá v Baletu Národního divadla. Rok na to se stal sólistou souboru a tančil i v Laterně magice.

[chooze:article;value:527038]

Fanoušci jej mohli vidět i v několika filmech. V 70. letech se objevil ve filmu Pokus o vraždu, Rusalka či Božská Ema. Zahrál si i v seriálu Chobotnice z II. patra.

Za svou taneční kariéru získal i několik ocenění. Angažmá v Národním divadle ale musel v roce 2001 ze zdravotních důvodů ukončit. Uchýlil se do Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde působil jako taneční mistr.

Tanec ho provázel i v soukromém životě. Jeho manželkou se totiž stala baletka Hana Vláčilová. Jan Kadlec zemřel 30. listopadu ve věku 67 let. Příčinu jeho úmrtí divadlo neuvedlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.