Zemřel významný německý herec a režisér. Za komunismu pomohl Havlovi

Achim Benning se dožil úctyhodného věku 89 let, o jeho smrti informoval portál Divadelní noviny. K jeho nejvýznamnějším rolím patřil například Orestes v Sofoklově Electře nebo Jevgenij Lvov v Čechovově Ivanovovi. Kromě herectví se Benning začal věnovat i režii.

V 70. letech se stal dokonce ředitelem vídeňského Burgtheateru a vytvořil z něj jedno z nejvýznamnějších divadel v německy hovořících zemích. Za jeho éry působili v tomto divadle i někteří čeští autoři.

[chooze:article;value:527056]

Benning totiž během normalizace v komunistickém Československu pomáhal tamnímu disentu. Na scénu vídeňského divadla Benning pozval umělce, jako byl Pavel Landovský nebo Pavel Kohout. Když komunisté zakázali Václavu Havlovi publikovat, Benning mu to umožnil v Burgtheateru. Premiéru tam proto měly Havlovy legendární hry Audience, Pokušení, Largo desolato nebo Vernisáž.

V uvádění Havlovy práce pokračoval Benning i v dalším ze svých působišť v Curychu. Ten mu za to byl velmi vděčný. "Pan Benning z Burgtheatru odchází. Jiní, povolanější, zhodnotí éru jeho působení v něm. Já bych byl pouze rád, aby při tomto hodnocení věděli, že v Praze žije dramatický autor, který má proč mu být vděčen," napsal před lety Havel do sborníku pro Benninga.

Zemřela významná americká herečka. Léta zářila na Brodwayi (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.