Zemřel významný slovenský historik a pedagog. Prohrál boj s vážnou nemocí

Ve věku 89 let zemřel v neděli významný slovenský novinář, historik, vysokoškolský pedagog a zakladatel časopisu Historická revue František Višváder. Informaci přinesl web Aktuality.sk s odvoláním na rodinu zesnulého.

František Višváder se narodil v obci Suchohrad nedaleko Malacek. Ve své publicistické tvorbě se věnoval především oblasti mezinárodních vztahů, diplomacii a historii rozvojových zemí v moderních dějinách. Těmito tématy se zabýval i během vědeckého výzkumu na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

[chooze:article;value:564637]

Do roku 1970 přednášel a vědecky pracoval v oblasti nejnovějších světových dějin. Angažoval se tehdy rovněž politicky, byl například autorem návrhu na účast Slovenska na zahraniční politice tehdejšího Československa. Po nástupu normalizace mu kvůli tomu zakázali pedagogickou a vědeckou činnost, nesměl publikovat, cestovat do zahraničí. 

V roce 1989 založil František Višváder časopis Historická revue. V roce 1997 odešel do důchodu a časopis prodal. "Smutná zpráva. Pozůstalým zesnulého docenta Františka Višvádera vyjadřujeme upřímnou soustrast. Čest jeho památce," napsala na facebook Slovenská historická společnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.