Zemřel známý český provazochodec Kaiser. Proslavilo ho číslo nad kostelem

[chooze:gallery;value:32952]

​Umělecký svět zasáhla další tvrdá rána. Ve čtvrtek 17. srpna zemřel provazochodec a lidový loutkář Ladislav Kaiser. Pocházel z tradiční cirkusové a loutkařské rodiny. Tu proslavila zejména představení na náměstích, kde nezajištění přecházeli lana. Smutnou zprávu, kterou sdílely Divadelní noviny, oznámila umělcova rodina.

Jeden z nejznámějších přechodů rodina uskutečnila 31. července 1982 na laně mezi věžemi kostela sv. Havla v Praze. Ladislav Kaiser tehdy cestu přešel se zavázanýma očima. V té době byl už dávno vedoucím provazochodské skupiny 7 Kaiser, kterou tvořil společně se svými čtyřmi sourozenci, manželkou jeho bratra a svou manželkou Danou.

Společně s bratrem Arturem pak měli i samostatné číslo, kdy v kopuli cirkusu předváděli tzv. looping, tedy číslo vzdušné akrobacie založené na přemetech. Sestry Jindřiška a Marcela zas předváděly akrobacii na létající hrazdě.

[chooze:article;value:519016]

​Jejich otec Josef vystupovat s marionetami. Jeho specialitou byly varietní loutky. "Na pódia varieté přivedl po druhé světové válce loutky námořníka, pouličního harmonikáře, akrobata na jednokolce nebo operní pěvkyni s klavírním doprovodem," připomněly Divadelní noviny.

Lásku k divadlu po otci zdědil i samotný Ladislav. Hrál například loutkové divadlo pro pacienty dětské onkologie Fakultní nemocnice v Motole. V rodinné tradici provazochodectví pokračují i jeho děti a vnoučata.

Ladislav Kaiser zemřel po dlouhé nemoci v nedožitých 76 letech. Rodina se s milovaným manželem, tatínkem, dědečkem i pradědečkem rozloučila ve středu 22. srpna v Lysé nad Labem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.