Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat. Janu Kalinovi bylo 58 let

O smrti Kaliny informoval na facebooku výtvarník Richard Cortés. "S živou vzpomínkou na Honzu Kalinu, kamaráda, spolužáka, muzikanta. Zemřel dnes odpoledne. Odpočívej v rytmu ska, Honzíku. Měl jsem Tě rád jako vlastního," napsal v pátek.

Příčiny úmrtí však nejsou známé. Kapela Sto zvířat přitom ještě ve středu lákala fanoušky na sociálních sítích na koncerty, které se měly konat příští týden. 15. září se navíc chystá vydat nedávno dokončené album Noční ptáci.

[chooze:article;value:518477]

Jan Kalina se živil jako muzikant a reklamní grafik. Členem kapely Sto zvířat byl od samého počátku, tedy od roku 1990, kdy vznikla. Původně hrál na bicí, následně se přesunul za mikrofon a stal se spolu s Janou Jelínkovou frontmanem.

Skupina se stala průkopníkem tehdy v Česku ještě téměř neznámého žánru ska a rocksteady, později přidala také reggae nebo swing. První album vyšlo v roce 1993 pod názvem Sto zvířat. Skupina získala Cenu Anděl za desku Rozptýlení pro pozůstalé (2007) v kategorii Ska a reggae.

Smutná zpráva zasáhla celou českou uměleckou scénu i fanoušky. "Je mi to moc líto. Posílám ve formě vzpomínky jeho rodině a blízkým podporu a hodně síly ke zvládnutí těžkého a bolestného období," smutnil na sociální síti muzikálový zpěvák Martin Pošta. "Achjo. To je mi líto," uvedla fanynka Erika. "Takový mladý chlap. To je hrozné," přidala se Lucie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.