Zemřela filmová hvězda 70. let Jane Birkinová. Její kabelka změnila svět módy

[chooze:gallery;value:32395]

​S informací o smrti Jane Birkinové přišel francouzský deník Le Parisien, podle kterého byla v neděli nalezena mrtvá ve svém domě v Paříži. Nedávno kvůli zdravotním problémům musela zrušit koncerty. V roce 2021 prodělala lehkou mrtvici, nedlouho poté ale deníku Le Parisien řekla: "Už jsem zase na nohou a daří se mi dobře." 

Birkinová se narodila v Londýně a v 60. let se přestěhovala do Francie, kde strávila zbytek svého života. Zejména v 70. letech byla Birkinová považována za sex symbol. Poprvé před kamerou zazářila ve snímku Zvětšenina od Michelangela Antonioniho. 

[chooze:article;value:512890]

Zahrála si také například ve Zvířeti po boku Jean-Paula Belmonda a Raquel Welchové nebo ve Smrti na Nilu, jejíž předlohou byl detektivní román od Agathy Christie. ​Několikrát se na filmovém plátně objevila po boku komika Pierra Richarda, například ve snímcích Náhradník či Hořčice mi stoupá do nosu. 

Neméně slavný je i hit Je t'aime moi non plus, který nazpívala spolu se svým manželem, skladatelem Sergem Gainsbourgem. Jak připomíná BBC, v několika zemích byla skladba kvůli sexuálnímu textu zakázaná a Vatikán ji přímo odsoudil. 

Herečka a zpěvačka se do historie zapsala i legendární kabelkou, kterou pro ni navrhl francouzský módní dům Hermes a pojmenoval ji po ni. Dodnes tyto kabelky patří mezi nejdražší na světě. Název se ale zažil i jako označení pro typ kabelek, který je inspirovaný tou původní. Tzv. birkinku tak najdeme ve skříních i u mnoha českých žen. 

https://twitter.com/LaticiaD/status/1680567866431512577?s=20

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.