Zemřela herečka a zpěvačka Naďa Urbánková. Bylo jí 83 let

​"Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19," sdělila na facebooku Fabiánová. "Zemřela ve spánku, bez bolestí," dodala.

Dcera oblíbené umělkyně poděkovala za soucit. Zároveň požádala o možnost vyrovnat se se zdrcující zprávou v soukromí. "Děkuji Ti za všechno, maminko moje. Miluji Tě napořád. Tvoje Jana," vzkázala.

Urbánková se objevila v oblíbených filmech Kdyby tisíc klarinetů, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti či Na samotě u lesa. Proslavily ji také písničky Závidím či Vilém peče housky. Mezi lety 1972 až 1976 vyhrála pětkrát zlatého slavíka v kategorii zpěvaček.

[chooze:article;value:486730]

Urbánková byla v 60. letech výraznou osobností vrcholové éry divadla Semafor. Vystupovala také v rámci Návštěvních dnů Šimka a Grossmanna. Právě Jiří Grossmann pro ni složil texty k hitům Drahý můj a Závidím. Urbánková byla legendární i díky svým nezaměnitelným brýlím.

Za svého života si vzala herce Karla Urbánka, Jana Nemejovského i podnikatele Josefa Havlíka. Osm let byl jejím partnerem herec Josef Abrhám.

Upřímnou soustrast na twitteru vyjádřilo i ministerstvo kultury. "Na vrchol popularity ji pak vynesla dvacetiletá spolupráce s Country Beatem Jiřího Brabce," připomnělo.

https://twitter.com/MinKultury/status/1621814813985832960

Podívejte se, jak oslavila Naďa Urbánková 80. narozeniny (7/2019):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.