Zemřela herečka Gena Rowlandsová, hvězda legendárních filmů

[chooze:gallery;value:37048]

​Smrt Rowlandsové ve středu potvrdila kancelář agenta Dannyho Greenberga, který zastupuje syna Rowlandsové Nicka Cassavetese. Agentura AP uvedla, že herečka zemřela ve středu ve svém domě v Indian Wells v Kalifornii. V poslední době trpěla Alzheimerovou chorobou.

Rowlandsová byla známá jak díky své práci v rané nezávislé kinematografii po boku svého prvního manžela, režiséra Johna Cassavetese, tak i díky divácky úspěšným titulům v pozdějším období své kariéry, včetně filmu Přístav naděje z roku 1998, kde si zahrála po boku Sandry Bullockové a hitu Zápisník jedné lásky z roku 2004.

[chooze:article;value:569142]

Byla dvakrát nominována na Oscara, a to za filmy Žena pod vlivem z roku 1974 a Gloria z roku 1980. Oba snímky režíroval její první manžel John Cassavetes. V roce 2015 herečka získala spolu s režisérem Spikem Leem také čestného Oscara jako uznání za mimořádný celoživotní přínos kinematografii.

Podle CNN Rowlandsová trpěla posledních pět let Alzheimerovou chorobou. Její syn Nick Cassavetes v červnovém rozhovoru pro Entertainment Weekly popsal, jak jeho matka ztvárnila stárnoucí Allie Calhounovou ve filmu Zápisník jedné lásky, kde se její postava potýkala právě s Alzheimerovou chorobou.

"Přemluvil jsem svou mámu, aby hrála roli postavu stárnoucí Allie, přičemž jsme strávili spoustu času povídáním o Alzheimerově chorobě a o tom, že bychom chtěli, aby v ní byla autentická. A teď, posledních pět let, má Alzheimerovu chorobu," řekl Cassavetes. "Je v plné demenci. A je to tak šílené, my jsme to prožívali, ona to zahrála a teď se nás to dotýká."

V pozdějších letech se Rowlandsová objevila v několika filmech a televizních pořadech, mimo jiné ve filmu Klíč a v detektivním seriálu Můj přítel Monk. Naposledy se ve filmu objevila v roce 2014, kdy hrála důchodkyni, která se spřátelí se svým homosexuálním tanečním instruktorem ve filmu Šest tanečních lekcí v šesti týdnech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.