Zemřela herečka Klášterecká. Babička z Ordinace, Počátků i Modravy

[chooze:gallery;value:33908]

Zasloužilá herečka Dana Klášterecká-Hradiláková byla celý svůj život věrná zlínské divadelní scéně. V tehdejším Divadle pracujících, dnešním Městském divadle Zlín, ztvárnila od roku 1958 neuvěřitelných 110 rolí. 

Smutnou zprávu oznámilo právě zlínské divadlo, v němž strávila celý svůj život a i v posledních letech se zapojovala do jeho organizace. "Danuška byla do poslední chvíle vášnivá čtenářka. Vozila jsem jí do Prahy programy všech našich inscenací a velmi pečlivě si je pročítala. Stále s láskou a vášní naše divadlo sledovala," vzpomněla na ní pro divadelní web její herecká kolegyně Jana Tomečková. Mezi památné role na "prknech, co znamenají svět" patřily postavy Heleny v Čapkově R.U.R nebo Liza Doolitleová v slavném Pygmalionu. 

[chooze:article;value:529950]

​Přestože do divadelního důchodu odešla v roce 1986, zazářila i v pozdějším věku v epizodních rolích ve filmech a seriálech. Objevila se například ve filmu Vybíjená nebo Krásno. V rolích babiček hrála i v seriálu Policie Modrava, Ordinace v růžové zahradě nebo Doktoři z Počátků. Významnou roli ztvárnila i v seriálu Největší z Pierotů. Po sametové revoluci se rovněž prosadila v dabingu. Svůj hlas pravidelně propůjčovala hlavně postavám z televizních detektivek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.