Zemřela hvězda Ordinace Jan Kačer. Před pár dny na reverz opustil nemocnici

[chooze:gallery;value:35991]

Herec a divadelní režisér Jan Kačer zemřel v pátek dopoledne ve věku 87 let. "Zemřel Jan Kačer. Divadelní a filmový herec, režisér a pedagog, výrazný představitel československé filmové nové vlny. Držitel medaile za Zásluhy za vynikající umělecké výsledky a Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Čest jeho památce," informovalo o jeho smrti ministerstvo kultury na síti X.

"Jan Kačer patřil k nejvýraznějším zakladatelům moderní podoby poválečného divadla. Nový herecký styl, který je spojený s jeho inscenacemi i filmovými díly, ve kterých účinkoval, znamenal nový humánní a individualistický, vrstevnatý přístup ke světu, který se vzpamatovával z tragických zkušeností se světovou válkou. Byl zároveň také protestem proti jakémukoliv projevu totalitarismu a nesvobodě, byl oslavou lidské individuality a jejích nekonečných možností," zavzpomínal na něj ředitel Národního divadla Jan Burian.

Jak připomíná Aha!, jen před pár dny se přitom rozhodl opustit motolskou nemocnici, kde se tři týdny léčil se zápalem plic. Herce ale trápily i dlouhodobé zdravotní problémy. Před dvěma lety podstoupil operaci srdeční chlopně a trpěl také cirhózou jater. Kvůli neuropatii měl pak roky potíže s chůzí, otékaly mu nohy a měl bolesti.

[chooze:article;value:555645]

Kačer vystudoval divadelní režii na pražské DAMU, kterou absolvoval v roce 1960. Ve filmu debutoval v roce 1959 epizodní rolí v Probuzení Jiřího Krejčíka a první hlavní roli si zahrál ve filmu Smrt si říká Engelchen. Jeho prvním divadelním působištěm bylo ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Poté následovalo jeho angažmá v pražském Činoherním klubu. Byl jedním z jeho zakladatelů a patřil zde k vůdčím osobnostem. Dále působil také v Divadle E. F. Buriana v Praze a byl režisérem Divadla na Vinohradech. V letech 1990–2015 byl členem Činohry Národního divadla, kde působil jako režisér i jako herec.

Pravidelně se objevoval i v seriálech – zahrál si například v Ordinaci v růžové zahradě, Specialistech, Rodinných poutech nebo v seriálu Dáma a Král. Svou poslední roli ztvárnil v roce 2023 ve filmu Moc. 

Jeho manželkou byla česká herečka Nina Divíšková. Brali se v roce 1962 a svoji byli 59 let až do hereččiny smrti v roce 2021. Měli spolu tři dcery – Simonu, Kláru a Adélu.

Podívejte se, jak na herce zavzpomínala Dana Morávková:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.