Zemřela hvězda zlaté éry Hollywoodu. Proslula rolí v legendárním muzikálu

[chooze:gallery;value:34344]

O smutnou zprávu se podělilo okolí legendární herečky britského původu Glynis Johnsové. Umělkyně, které bylo rovných sto let, ve čtvrtek zemřela ve svém domě v americkém Los Angeles. Portálu Variety informaci potvrdil její manažer Mitch Glem.

Johnsová patřila mezi nejznámější herečky klasického filmu. "Glynis si dláždila cestu životem s inteligencí, vtipem a láskou k herectví. Zapsala se tak do životů milionů lidí. Nastavila mi vysokou laťku, jak se ve filmovém průmyslu chovat s grácií a pravdou," uvedl Glem v prohlášení.

[chooze:article;value:535282]

Zesnulá Johnsová se narodila v roce 1923 do rodiny velšského herce Mervyna Johnse. S herectvím začala už jako dítě a ve filmu se poprvé objevila, když jí bylo teprve 15 let. Od té doby její herecká hvězda jen stoupala.

Její největší rolí byla paní Banksová ze světoznámého muzikálu studia Walt Disney Mary Poppins. Příběh kouzelné chůvy, která pomůže nefunkční bohaté rodině, si nejen Američané zamilovali. Film se stal naprostým úspěchem a vysloužil si pět Oscarů, připomněla agentura AP.

Johnsová byla také jednou z posledních hereček, které zažily takzvanou zlatou éru Hollywoodu. Za ni se označuje období největšího rozmachu filmového průmyslu v USA poté, co se ve filmech poprvé objevil zvuk. Vznikly v něm například filmy jako Občan Kane, komedie Někdo to rád horké s Marilyn Monroe nebo historický akční film Ben Hur.

Za svou dlouhou kariéru Glynis natočila mnoho filmů. Kromě již zmíněné Mary Poppins hrála například ve Zloději z Bagdádu, Cestě kolem světa za osmdesát dní, Meči a růži, Nezvaném hostu nebo Zatímco jsi spal. Objevila se také v několika seriálech, jako je Batman, Star Trek: Enterprise či To je vražda, napsala. 

Ve věku 75 let zemřel Tom Wilkinson, velký herec malých rolí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.