Zemřela Irena Greifová, známá kostýmní výtvarnice a manželka Josefa Laufera

Kostýmní výtvarnice Irena Greifová zemřela ve čtvrtek po krátké nemoci. Smutnou zprávu v pátek TN.cz oznámila její dcera Ester Lauferová. Současně poprosila o respekt v těchto těžkých chvílích. 

Greifová se narodila v dubnu 1939 ve slovenských Michalovcích. Od konce 60. let navrhovala kostýmy pro řadu filmů, seriálů a divadelních inscenací.

Podle informací na portálu Česko-slovenská filmová databáze (ČSFD) se podílela například na filmech Petrolejové lampy, Noc na Karlštejně, Tajemství hradu v Karpatech, Tři veteráni nebo Deváté srdce.

[chooze:article;value:469031]

​Věnovala se také divadlu, kostýmy navrhovala například pro Činoherní studio v Ústí nad Labem, pražské Národní divadlo, Hudební divadlo Karlín a další.

Greifová se v roce 1969 vdala za zpěváka a herce Josefa Laufera. Delší dobu bojovala s vážnými zdravotními potížemi, kvůli kterým trávila poslední měsíce života v lékařském zařízení.

Dcera Ester se krátce před smrtí Ireny Greifové svěřila, že by maminku ráda vzala na Vánoce domů, kdyby to bylo možné. Její zhoršující se zdravotní stav to však nakonec neumožnil. Zpráva o smrti maminky ji zasáhla o to víc, že věřila také v brzké setkání s celou širší rodinou, tedy i s příbuznými ze Španělska, jak jsme vás informovali ve čtvrtek zde.

Partner zesnulé Ireny Greifové, herec Josef Laufer, leží v současné chvíli v nemocnici v umělém spánku. V březnu 2020 podstoupil operaci srdce, objevily se ale komplikace a od té doby nekomunikuje se světem. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.