Zemřela jedna z prvních signatářek Charty 77 Dana Němcová, bylo jí 89 let

Jedna z prvních signatářek Charty 77 a spoluzakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) Dana Němcová zemřela v úterý ráno ve věku 89 let. V disentu působila už před vznikem charty. Spolu se svým manželem Janem Němcem se stala součástí kulturního undergroundu a pomáhala kriminalizovaným hudebníkům.

Podle projektu Paměť národa byla sama kvůli svým protirežimním postojům opakovaně šikanována represivními složkami komunistické moci a několikrát skončila ve vazbě. Po sametové revoluci se stala poslankyní Federálního shromáždění. Ani po pádu komunistického režimu nerezignovala na pomoc potřebným. Vedla například správní radu Výboru dobré vůle Olgy Havlové a věnovala se pomoci uprchlíkům.

[chooze:article;value:499085]

Za svou aktivitu byla oceněna medailí Za zásluhy. Byla také laureátkou Ceny Arnošta Lustiga či ceny mezinárodního mírového hnutí Pax Christi. Na začátku března se také zúčastnila inaugurace prezidenta Petra Pavla.

"Pro Danu nebyl nikdo tak daleko, aby nemohl být jejím bližním. Pro Danu nebylo daleko ani nebe, kam právě vstoupila," vzpomínal na svou předchůdkyni Vojtěch Sedláček, předseda správní rady Výboru dobré vůle.

"Dana Němcová byla mimořádnou osobností, statečnou a hluboce lidskou, která se svou vytrvalou a důslednou obhajobou lidských práv významně zasloužila o naši svobodu a demokracii. Čest její památce!" reagoval pak na zprávu o jejím úmrtí premiér Petr Fiala (ODS). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.