Zemřela legenda české pantomimy. Zdenka Kratochvílová podlehla dlouhé nemoci

O úmrtí talentované herečky Zdenky Kratochvílové informoval web Divadelní noviny, který upozornila její dlouholetá přítelkyně a kolegyně Lída Engelová. Herečka prý léta zápasila s vážnou nemocí. "Zemřela v pátek 22. března 2024, symbolicky v den 101. výročí narození slavného mima Marcela Marceaua, který byl pro české mimy významným vzorem," sdíleli na facebooku zástupci Divadla Na zábradlí.

Kratochvílová vyrostla v Praze a kvůli špatnému kádrovému posudku se na tamní konzervatoři rozhodla studovat moderní a novodobý tanec. Po škole se podílela na založení pantomimické skupiny Ladislava Fialky. "V Divadle Na zábradlí se objevila i v několika činoherních inscenacích, dokonce hrála ve vůbec první inscenaci divadla, kterou bylo písňové leporelo Kdyby tisíc klarinetů," doplnilo divadlo. Stala se tak součástí nejslavnější éry moderní české pantomimické scény. 

[chooze:article;value:530257]

Mezi její další role patří Colombina a Dolores v souboru Pantomima Na zábradlí. Objevila se však i v legendárních Etudách, Devíti kloboucích na Prahu, v Cestě, Bláznech, Knoflíku i Caprichos. Po úspěchu na mezinárodním pantomimickém festivalu v Západním Berlíně začala s divadlem jezdit po celém světě.

V roce 1969 se na Karlštejně vdala za kolegu ze souboru Ladislava Fialku, ale manželství se během roku rozpadlo. Z Pantomimy Na zábradlí proto postupně odcházela, až ji v roce 1975 opustila definitivně. Následně začala vystupovat s Divadlem hudby, kde získala proslulou roli Klauna Animuka.

[chooze:article;value:547408]

Poté společně s kolegyní Lídou Engelovou založily Kapesní divadlo, kde k nemluvnému Klaunu Animukovi přibyl i Klaun Anikrok. Tohoto vážného klauna ztvárnili herci Josef Abrhám, Miroslav Nohýnek a Ladislav Mrkvička. S Animukem procestovala Kratochvílová svět a sklízela úspěch až do doby, kdy v roce 1987 přestalo Kapesní divadlo existovat. Následně herečka začala vyučovat na Státní konzervatoři v Praze.

V roce 2019 získala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii balet, pantomima a jiný tanečně dramatický žánr. Ocenění za ni však musela převzít Engelová, neboť v tu chvíli byla umělkyně už vážně nemocná.

[chooze:article;value:547276]

V pátek 22. března Kratochvílová dlouhé nemoci podlehla. "S láskou vzpomínáme a vyjadřujeme naši upřímnou soustrast rodině i pozůstalým," rozloučili se kolegové z divadla. Poslední rozloučení se podle parte uskuteční 2. dubna od 14.15 v krematoriu v Praze-Motole. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.