Zemřela poslední velká legenda. Dožila se úctyhodných 102 let

Slovenskou armádu zasáhla smutná zpráva v neděli 9. července 2023. Na poslední odpočinek se odebral kapitán Štefan Šteflovič, veterán druhé světové války. Na facebooku to oznámil Slovenský svaz protifašistických bojovníků (SZPB).

K vojákům přišel ve 20 letech, začínal jako automechanik. Zúčastnil se války na Kavkaze, potom se dostal do ukrajinské Oděsy. Bydlel tam u odbojáře Kyrila Volčeva, kterému pomáhal. Koncem roku 1943 se z něj stal informátor partyzánů.

[chooze:article;value:513461]

Po osvobození Oděsy v dubnu 1944 se přidal k 1. československému armádnímu sboru v Moskvě. Nejdřív bojoval na Dukle jako velitel druhé roty pátého praporu třetí brigády. V krvavém a dramatickém boji utrpěl zranění lýtka, z nějž se léčil do konce roku 1944.

Později měl na starosti techniku, kterou ale ukradl nepřítel. V posledním období patřil k jednomu ze dvou posledních velitelů rot v Dukelském průsmyku.

Po válce vedl klidnější život, pracoval jako středoškolský učitel na průmyslovce v Novém Městě nad Váhem. Důchod prožil v Trenčíně, kde byl aktivní v SZPB a místním klubu vojenské historie.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ho nedávno vyznamenala medailí Milana Rastislava Štefánika. "Pro mě to znamená moc, jsem hrdý, že se mi dostalo takové cti," řekl k tomu tehdy Šteflovič.

Zemřela filmová hvězda 70. let Jane Birkinová. Její kabelka změnila svět módy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.