Zemřela světová proslulá návrhářka. Přinesla do módy trend minisukní

[chooze:gallery;value:31199]

​Inovátorka, módní ikona a matka minisukní – tak se hovoří o britské návrhářce Mary Quantové, která ve čtvrtek ráno zemřela ve věku požehnaných 93 let. Úmrtí potvrdila tiskové agentuře PA její rodina. "Zesnula poklidně doma v Surrey ve Velké Británii," stojí v prohlášení. 

Mary Quantová byla jednou ze světově nejuznávanějších módních návrhářů 20. století. Vyučená kloboučnice začala šít vlastní oděvy hned po škole a v roce 1955 si otevřela butik v londýnské čtvrti Chelsea. Ovlivnila módní trendy zejména v 60. letech, kdy se také zasloužila o zpřístupnění módy širokým masám.

Zasadila se především o rozvoj stylu zvaného modismus. Typické pro její návrhy byla elegance, uhlazenost a živé barvy. Pravděpodobně nejznámějšími kousky jejích kolekcí byly minisukně. Quantová je tak často považovaná za zakladatelku tohoto stylu. 

[chooze:article;value:499134]

​Minisukněmi je začala nazývat podle své oblíbené značky automobilu Mini. "Byly to dívky z King's Road, kdo vynalezl minisukně. Šila jsem oblečení, které umožňovalo běhat a tančit. Vyráběli jsme ho v délce, kterou si zákaznice přály. Nosila jsem sukně krátké a zákaznice říkaly: 'kratší, kratší'," připomněl web BBC rozhovor s Mary z roku 2014. 

O tom, jestli Quantová skutečně "vynalezla" minisukně, se dlouho vedly spory. Nezpochybnitelný však je její přínos v popularizaci tohoto kousku oděvu. Návrhářka milovala geometrické vzory, puntíky, barevné kontrasty a své modely prezentovala v extravagantních výlohách, které poutaly pozornost britských i zahraničních fotografů.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.