Zemřela uznávaná česká umělkyně. Její díla obdivovali po celém světě

[chooze:gallery;value:35207]

Plzeňská rodačka zemřela v pondělí v Praze ve věku nedožitých 91 let. Na facebooku o tom informovalo Nakladatelství Theatrum mundi. Jen pár měsíců před smrtí, 11. prosince, obdržela z rukou ministra kultury Martina Baxy (ODS) ocenění Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.

Svou první báseň publikovala roce 1947, když jí bylo pouhých 14 let, a od té doby příležitostně přispívala do novin a časopisů. Později se stala zakládající členkou plzeňské tvůrčí skupiny Červen 63, která se, jak připomíná Český rozhlas, snažila oživit kulturní dění v západních Čechách.

Ještě pod svým dívčím jménem Papežová vydala roce 1966 prvotinu Neklid. Po politických prověrkách se ale dostala na seznam zakázaných autorů a dalších 20 let pak nesměla knižně publikovat. Do oficiální literatury se vrátila po revoluci a od té doby jí vyšlo více než 30 básnických sbírek a také několik próz.

[chooze:article;value:547027]

Její básně byly ve spolupráci a výtvarníky vydány také v podobě bibliofilií. Svými texty mimo jiné přispívala i do několika sborníků a almanachů. Její poezie byla přeložena do několika jazyků včetně polštiny, němčiny, francouzštiny nebo italštiny.

Po revoluci také spolupracovala s rozhlasem a přispívala do Rádia Svobodná Evropa. V letech 1995–1997 zastávala funkci předsedkyně Společnosti Národní knihovny České republiky. Za své dílo obdržela řadu ocenění, některá opakovaně.

Ve věku 64 let zemřela herečka Robyn Bernardová. Zazářila v seriálu General Hospital:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.