Zemřela významná česká malířka Věra Nováková. Ilustrovala i dětské knihy

Ve věku bezmála sta let odešla jedna z nejvýznamnějších českých umělkyň. "Se zármutkem oznamujeme, že dnes ráno, 30. března 2024, zemřela ve věku 96 let malířka Věra Nováková," oznámila její rodina v sobotu vpodvečer na facebooku. 

Podle Paměti národa se narodila do rodiny právníka a vyrůstala se šesti sourozenci. Malovala už od dětství, její tvorba ale zpočátku byla neoficiální. Kvůli politickým důvodům byla totiž vyhozena z umělecké akademie a nebylo jí dovoleno studovat ani na jiných školách. 

[chooze:article;value:548549]

​Až po pádu komunismu spolu se svým spolužákem a manželem Pavlem Brázdou, který je rovněž významným umělcem, uspořádali první velkou výstavu obrazů namalovaných v 50. letech. Tvořila klasická díla, která se vyznačovala pestrými barvami a světlem. Věnovala se také sochařství a ilustrování.

Ilustrovala především dětské knihy pro nakladatelství Albatros, po roce 1968 jí zbyla jen okrajová nakladatelství, kde se podílela na omalovánkách a leporelech. Ilustrovala také odbornou literaturu z oblasti přírodních vět a lékařství. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.