Zemřela významná lingvistka. Přispěla k webu, který použil snad každý Čech

Smejkalová vystudovala český jazyk a literaturu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Už během magisterského studia začala v roce 2002 pracovat pro Ústav pro jazyk český, kde se záhy zapojila do několika významných projektů. Právě i díky ní vznikla Databáze jazykových dotazů a hlavně Internetová jazyková příručka. Ta je veřejně dostupná, a používá ji tak (mnohdy i nevědomky) plno lidí, když neví, jak se něco píše.  

Ve svém oboru se Smejkalová zaměřovala zejména na teorii jazykové kultury, především problematiku jazykové normy a kodifikace. Podílela se na několika rozsáhlých monografiích jako Akademická příručka českého jazyka nebo Psaní velkých písmen v češtině. V roce 2017 se stala vedoucí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český a od roku 2022 zastávala funkci šéfredaktorky časopisu Naše řeč.

[chooze:article;value:541645]

"Kamila Smejkalová byla mezi svými kolegy ceněna nejen pro svou odbornou činnost, ale také pro své mimořádné pracovní nasazení. K vedení oddělení a časopisu přistupovala vždy s potřebnou erudicí a současně s velkou pílí a vědeckou poctivostí. Její nejbližší spolupracovníci si velmi vážili jejího smyslu pro spravedlnost, dobrosrdečnosti, schopnosti vytvářet příjemné pracovní prostředí, a zejména empatie, s níž k nim přistupovala," stálo v oznámení.

Smejkalová se věnovala i pedagogické činnosti a mezi lety 2008–2010 vedla seminář na Katedře současných slovanských studií na univerzitě ve francouzském Grenoblu. V letech 2015–2018 působila také na Karlově univerzitě v Praze, kde vyučovala na Fakultě sociálních věd a Filosofické fakultě.

"Odešla Kamila Smejkalová. Milovala divadlo, zvířata a nekorektní humor, holka s brilantním myšlením, sečtělý, hluboce morální a srovnaný člověk, běžkyně na podpatkách, lingvistka, vedoucí jazykové poradny. Její hlas a kočičí brože. Moje Kami. Myslím na její statečnou rodinu," zveřejnil srdceryvný příspěvek profil Lingvojazyce na sociální síti X.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.