Zemřela významná osobnost české vědy. Josefu Jařabovi bylo 85 let

[chooze:gallery;value:31479]

"Zastihla nás zpráva stejně náhlá jako smutná. Ve věku 85 let nás opustil Josef Jařab," informovala ve středu na facebooku Univerzita Palackého (UP).

Právě Josef Jařab byl výraznou postavou listopadových událostí roku 1989 v Olomouci. Nezdráhal se postavit na stranu studentů a podpořit jejich požadavky. V lednu roku 1990 se pak stal prvním polistopadovým rektorem univerzity.

"Zpráva o jeho odchodu mě hluboce zasáhla. Poprvé jsem jej viděl na úvodním setkání studentů ve sportovní hale na začátku sametové revoluce v listopadu 1989 a už tenkrát na mě silně zapůsobil jako nesmírně charismatický člověk. Ztrácíme v něm nejvýznamnější osobnost polistopadové éry naší univerzity, pro kterou mnoho dobrého vykonal," uvedl rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

Jařab se jako rektor zasloužil o zásadní proměnu školy i jejího ducha. UP se pod jeho vedením stala první vysokou školou v Československu, která udělila čestný doktorát prezidentu Václavu Havlovi. Díky Jařabovi na Hanou dorazil například básník Allen Ginsberg, divadelní režisér a herec Peter Ustinov nebo novinář a publicista Pavel Tigrid.

Po vypršení rektorského mandátu v Olomouci působil jako rektor Středoevropské univerzity. Jako hostující profesor pobýval na mnoha zahraničních univerzitách, a to včetně Harvardu. Byl držitelem čestných doktorátů ze dvou amerických vysokých škol a jedné britské univerzity.

[chooze:article;value:502148]

Aktivní byl také v politice. Jako nezávislý kandidát byl dvakrát zvolen senátorem. V letech 1996 až 1998 za Olomouc a od roku 2000 do roku 2006 za Opavu.

Získal také řadu ocenění, mimo jiné Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého, kterou mu udělila jeho alma mater, nebo Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Mše za zemřelého Josefa Jařaba se uskuteční 9. května ve 13 hodin v kostele svatého Mořice v Olomouci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.