Zemřela známá slovenská herečka. Bylo jí 88 let

"S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že dnes, 18. prosince 2022, nás navždy opustila první umělecká šéfka a první ředitelka divadla v Československu, paní herečka Hilda Augustovičová," informovalo divadlo na facebooku.

Augustovičová se narodila 6. srpna 1934. Stát se herečkou byl její velký sen, který si postupně začala plnit. Už v 16 letech se stala členkou Dedinského divadla v Bratislavě a se souborem procestovala celou zemi.

Herečka se zařadila do generace prvních absolventů Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Členkou uměleckého souboru tehdejšího Krajského divadla Nitra se stala v roce 1959. V roce 1974 až 1982 pak působila jako umělecká šéfka a v letech 1982 až 1990 dokonce jako ředitelka Divadla Andreje Bagara v Nitře.

[chooze:article;value:480009]

"Kolegové si ji pamatují jako mimořádně srdečného, pozitivního a férového člověka. S láskou na ni vzpomínají jako na svoji uměleckou šéfku a mimořádně talentovanou a schopnou ředitelku, která v náročné době rozvíjela nitranské divadlo, jehož zahraniční partnerství a prezentaci podporovaly herecké i režisérské osobnosti, které v něm působily," zavzpomínalo vedení divadla na Augustovičovou.

Fanoušci si Augustovičovou mohou pamatovat zejména ze známého slovenského firmu Kapitán Dabač. Právě v tomto snímku na sebe podle odborníků upozornila jako na výrazný typ dramatické herečky.

Před týdnem ve věku 71 let zemřela hvězda filmu Kdopak to mluví:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.