Zemřeli, když si plnili sny. Havárie letadla krutě zasáhla do života čtyř rodin

Za obcí Trenčianske Stankovce na Slovensku ve středu havarovalo malé letadlo, které podle zjištění TV Markíza využívala letecká škola. Nehodu nepřežili čtyři lidé. Všichni měli lásku k létání společnou. Portál Nový čas nyní přináší příběhy všech obětí.

Roman Zlatovský († 25), Trenčín

Roman až do osudného dne pracoval u policie, byl součástí trenčínské Pohotovostní motorizované jednotky. Také si přivydělával u trenčínské taxislužby, rozvážel jídla, a dokonce stříhal doma své přátele jako barber.

"Každá práce ho bavila a dělal ji na 100 %. Byl to mladý chlapík plný energie. Jednoho dne mi řekl, že by se chtěl stát pilotem, a tak při práci začal létat. Na nás všechny dával pozor. Dnes už se ale mezi nás nevrátí. Zůstává tam nahoře, vysoko v nebi, odkud na nás bude dohlížet," napsal Romanův bývalý zaměstnavatel.

Blízcí na Romana vzpomínají jako na šikovného mladého muže, který byl vždy milý a všem se snažil pomáhat. Nezapomněl si ale plnit své sny. "Létání bylo jeho vášní. Žil pro létání a bohužel to, co měl nejradši, se mu stalo osudným. Chtěl se stát pilotem. Miloval, když se mohl vznášet vysoko v oblacích a pozorovat svět z ptačí perspektivy," zavzpomínali kolegové z trenčínské policie.

[chooze:article;value:491515]

Rastislav Navrátil († 42), Trenčín

Milující otec, pozorný manžel a oddaný syn. Tak vzpomínají blízcí na další oběť středeční havárie. Sousedé do poslední chvíle nevěřili, že ve zříceném letadle seděl i jejich Rastík, jak mu všichni říkali.

"Nespala jsem celou noc, když jsem se to od Evky, jeho manželky, dozvěděla. Byl to ukázkový chlap, který bude velmi chybět, hlavně svým dětem, Jasmínce a Dariánkovi. Ráno ho Evka vezla do školky s tím, že mu nic neřekli. On ještě neví, že jeho tatínek už je v nebi," plakala zdrcená sousedka, když mluvila s novináři.

Rastislav pracoval jako projektant. Proč byl v osudný den v letadle, není jasné. "Je to obrovská tragédie. Létával na rogalu a často, ale že létal i v takovém letadle, to jsme netušili," popisovali sousedé.

Marián Oravec († 43), Bratislava

Marián byl zkušeným instruktorem, který měl nalétáno tisíce hodin. Jeho rukami prošlo mnoho klientů. Mezi žáky patřil například i moderátor Viktor Vincze, bývalý státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Martin Klus i známý český herec Pavel Liška.

Jeho smrt zasáhla celou komunitu pilotů. Nikdo si nedokáže vysvětlit, co se v osudný den mohlo stát. "Majo byl vždy zodpovědný, nikdy neriskoval a to učil i své žáky. Aby byli vždy maximálně soustředění. Je to obrovská nevysvětlitelná tragédie," zavzpomínali zdrcení kamarádi. Podle nich muselo mít letadlo na motoru nějakou technickou poruchu. "Jinak si to neumíme vysvětlit," dodali.

Den po havárii nad trenčínským letištěm kroužilo několik letadel, jejichž posádky se snažily najít odpověď na to, co se mohlo stát. "Nemohu najít slova, nedokážu to pochopit. Budeš nám chybět, přišli jsme o skvělého kamaráda, navždy zůstaneš v našich srdcích," vzkázala do nebe kamarádka Marianna.

[chooze:article;value:491403]

Maroš Klein († 26), Iliašovce (okr. Spišská Nová Ves)

Maroš absolvoval poslední cvičný let, po kterém se měl stát plnohodnotným pilotem s oprávněním. Jeho máma Helena (62) se ze smrti syna nemůže vzpamatovat. "Byl to zlatý chlapec. Byl jako cukřík. Můj nejmladší syn," svěřila se žena.

Maroš prý vždy toužil stát se pilotem. "Nejprve se hlásil do školy v Košicích, kde ho nevzali. Rok pracoval v Embracu a potom se přihlásil do Bratislavy. Říkala jsem mu, že to není dobrý nápad, ale nedal si to vymluvit," popsala matka.

Když se Maroš dozvěděl, že do Bratislavy ho berou, měl obrovskou radost. "Tím, že bude letcem, doslova žil. Poctivě se připravoval na zkoušku, kterou měl ukončit studium letectví. Cestou mi volal: 'Mami, prosím tě, připrav mi čisté oblečení, jedu rovnou do Bratislavy na poslední zkoušky a už budu mít oprávnění, to zvládnu'," zavzpomínala zdrcená žena.

Rodina Maroše všemožně podporovala, aby si mohl splnit svůj sen. Aby mohli zaplatit drahé studium, vzali si příbuzní dokonce úvěr. "Každý, kdo ho znal, ho měl rád. Byl maximálně zodpovědný. Nevím, co se stalo. Tak moc se těšil, byla to jeho vášeň. Zemřel při tom, co miloval," zhroutil se kamarád.

Příčiny havárie se stále prošetřují. Podmínky pro létání ale měly být obvyklé. Pilot navíc patřil k nejzkušenějším, které letecká škola měla. Ta v důsledku tragických událostí pozastavila svou činnost, informují topky.sk.

​Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.