Žena, která poslala Trumpovi dopis s jedem, půjde na 22 let za mříže

Pascale Ferrierová se před soudem přiznala k držení a použití zakázaných biologických zbraní, souhlasila s trestem necelých 22 let a jediné, čeho litovala bylo, že její plán selhal a že "nemohla Trumpa zastavit", uvedla BBC. Žena odmítla, že by byla teroristkou a označila se za aktivistku.

Obžaloba Ferrierovou, která má francouzské i kanadské občanství a pracovala jako počítačová programátorka, vinila z toho, že ve svém domě v Québecu v září 2020 vyrobila smrtící bílý prášek a poslala ho v dopise Trumpovi, který tehdy usiloval o znovuzvolení. Napsala mu, že je “Hnusný tyranský klaun“, měl by odstoupit z prezidentských voleb, a že pokud nebude jed fungovat, vymyslí nějaký lepší, nebo ho přijde zastřelit.

Dopis zachytila FBI v zařízení poblíž Washingtonu, kde se prověřuje veškerá pošta adresovaná do Bílého domu a mimo jiné se testuje na přítomnost nebezpečných látek.

[chooze:article;value:418304]

​Dalších osm dopisů s ricinem rozeslala Ferrierová texaským policistům a dozorcům, kteří se rok předtím podíleli na jejím zatčení a desetitýdenní vazbě za nezákonné nošení zbraně a řízení bez platného řidičského průkazu. Na obálkách několika dopisů, které podepisovala jako “Svobodný rebelský duch“, zanechala žena otisky prstů, informoval The Washington Post .

Pohraniční policie ji zadržela hned v září 2020 na hraničním přechodu z Kanady do USA. Měla u sebe nabitou zbraň a za pasem stovky nábojů.

Prudký jed ricin je obsažen v semenech skočce obecného a je odpadem při výrobě ricinového oleje. Lze ho získat vylouhováním pokrutin vodou. Teprve nedávno byl objeven protijed. Dopis s ricinem dostal i prezident Barack Obama společně s dalšími americkými představiteli. V roce 2014 dostal za jejich odeslání muž z Mississippi 25 let vězení.

Trump čelí dalšímu obvinění. Tentokrát za ovlivňování voleb a vydírání (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.