Žena měla obří žízeň. Vypila příliš vody a zabilo ji to

Mladou ženu Ashley Summersovou z amerického státu Indiana museli převézt na jednotku intenzivní péče, když najednou omdlela v domě svých rodičů, kam přijela slavit americký svátek Dne nezávislosti. Lékařům se ji už nepodařilo oživit.

Podle svědectví rodiny pro deník Independent si předtím stěžovala, že se jí začala točit hlava a cítila se se dehydratovaná. Během krátké doby pak těsně před omdlením vypila zhruba dva litry vody, tedy množství, které by měl vypít člověk za celý den. Příčinou smrti byla podle lékařů takzvaná otrava vodou, která je velmi vzácná a nebezpečná. 

[chooze:article;value:514593]

​Přísun takového množství vody v tak krátkém čase podle nemocnice nezvládly zpracovat její ledviny. "Vypít příliš mnoho vody v krátkém časovém období může být velmi nebezpečné. Vaše ledviny jsou schopny vyčistit pouze zhruba litr vody za hodinu," řekl regionální televizi WLFI její ošetřující lékař Alok Harwani. 

Vyzval proto k tomu, aby zvlášť v tropických dnech, kdy lidé tráví celý den venku, doplňovali tekutiny postupně, měli dostatečný přísun ovoce a pili také nápoje s obsahem elektrolytů, tedy iontové nápoje. To by podle něj mělo zaručit optimální rovnováhu vody a sodíku v krvi, podotýká americký deník New York Post

Případy otravy vodou 

Po vypití příliš velkého množství vody v posledních letech zemřelo relativně hodně lidí, píše časopis Scientific American. Podle expertů na zdravotnictví růst takových úmrtí souvisí s důrazem na neustálou hydrataci spojenou s fitness kulturou. Mezi posledními zaznamenanými úmrtími je případ muže, který zemřel při rozhlasové soutěži ohledně pití vody, ale i rituál spolku na americké univerzitě, kde mazáci nutili nováčky pít velké množství vody, mezitímco museli dělat série kliků.  

Lékaři v této souvislosti také důrazně varují před konzumací drog, jako je MDMA, známá jako extáze, kterou používají lidé často na party v hudebních klubech. Tato látka vyvolává pocení a dehydrataci u lidí, kteří se během hodin nepřetržitého tancování prolévají litry vody. 

Tato moderní léčba pomůže tisícům lidí ročně. Chrání před selháním ledvin či srdce (03/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.