Žena musela porodit těžce nemocné miminko. Zemřelo jí v náručí

Do těžké životní situace se kvůli protipotratovým opatřením na Floridě dostala 33letá Deborah Dorbertová. Už před porodem totiž věděla, že její těžce nemocný syn Milo bude žít jen několik málo minut po narození. "Sledovala jsem své dítě, když se poprvé nadechlo, a držela jej v náručí, když vydechlo naposledy," řekla pro CNN. Dodala také, že mu při tom zpívala, aby zahnala bolest a dala mu aspoň na chvíli pocítit lásku.

Milo měl totiž silnou vývojovou vadu, kvůli které se narodil bez ledvin a s poškozenými plícemi. Ačkoliv lékaři od 24. týdne těhotenství věděli, že ihned po porodu zemře, odmítli Dorbertové provést interrupci. Důvodem byly nejen nejasné protipotratové zákony, ale možná i strach.

Zákon na Floridě zakazuje potrat po 15. týdnu těhotenství, pokud k tomu nejsou vážné zdravotní důvody. U zdravotních vad, které znemožňují život dítěte, ale lze provést interrupci i později. Musí ji ale písemně schválit hned dva lékaři. Často se k něčemu takovému ale neodhodlají. V případě, že by někdo zpochybnil závažnost postižení plodu, jim totiž hrozí až pětileté tresty vězení a vysoké pokuty.

[chooze:article;value:486666]

Tak tomu mělo být i v případě Dorbertové. Deborah se rozhodla lékařku oslovit s žádostí o okamžité přerušení těhotenství. Ta jí ale sdělila, že musí věc probrat se svými nadřízenými. Nakonec Deboře oznámila, že jí interrupci neprovede. To už ale byla v 27. týdnu a na přerušení těhotenství tak bylo stejně pozdě. Na provedení zákroku jinde pak neměla její rodina peníze.

"Snažila jsem se připravit na porod, zatímco jsem zároveň chystala pro svého chlapečka pohřeb," postěžovala si Deborah pro televizi ABC. Dodala také, že vždy byla pro to, aby si matka rozhodovala o těhotenství sama.

[chooze:article;value:502690]

Podle odbornice na rizikové těhotenství Stephanie Rosové není překvapivé, že nebyla lékařka ochotná ukončení těhotenství provést. Zákon totiž přesně nestanoví, co se dá považovat za fatální zdravotní vadu, což ještě posiluje nejistotu lékařů. "Ve zdravotnictví je jen málo věcí černobílých," dodala.

V České republice je možné interrupci legálně podstoupit do 12. týdne těhotenství. Do 24. týdne je pak možné těhotenství přerušit, pokud dítě trpí genetickou vadou.

Potraty jsou v USA velkým tématem. Rozhodnutí Nejvyššího soudu, které omezilo právo na interrupci, vyvolalo před rokem masové protesty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.