Žena porodila ve věku 63 let. Stala se nejstarší rodičkou v zemi

Flavia A., která v říjnu oslaví 64. narozeniny, přivedla na svět zdravého chlapečka v pondělí v nemocnici v severoitalském městě Camaiore nacházejícím se kousek od města Pisa. 

Malý Sebastian přišel na svět císařským řezem ve 31. týdnu těhotenství a podle informací italského deníku Corriere della Sera vážil necelá dvě kila. Jakmile dosáhne správné váhy, bude si ho novopečená maminka moci odnést domu.

Flaviina cesta za vytouženým miminkem nebyla vůbec jednoduchá. Před osmi měsíci podstoupila umělé oplodnění na klinice v ukrajinském Kyjevě. A to probíhající válce navzdory. Konkrétně na Ukrajinu se vydala, protože tam není stanovena věková hranice pro podání žádosti o mimotělní oplodnění.

[chooze:article;value:558493]

​"Flavia byla v Kyjevě poprvé už v roce 2022. Při té příležitosti také otěhotněla, ale bohužel ve 14. týdnu těhotenství potratila," uvedla Flaviina gynekoložka Andrea Marsiliová, která ji označila za tvrdohlavou ženu.

"Její cesty na Ukrajinu? Zorganizovala si je zcela samostatně a já jsem se o nich dozvěděla až dodatečně. Sleduji ji už několik let a vždy se s naprostým nasazením věnovala své staré matce, které je nyní 90 let. V roce 2022 pak učinila rozhodnutí stát se matkou," popsala lékařka.

"Tyto měsíce probíhaly bez jakýchkoli kritických situací. Až do pondělní kontroly, kdy jsem si všimla nějakých hodnot, které mě vedly k tomu, abych jí doporučila jít do nemocnice. Tam se o několik hodin později dítě narodilo," doplnila gynekoložka.

Na nejstarší rodičku na světě Flavii schází dekáda. Indka Erramatti Mangamma ve věku 73 let přivedla na svět dvojčata v září 2019. "Operace proběhla v pořádku. Matka i děti jsou zdravé a nemají žádné komplikace," řekl tehdy CNN doktor Sanakayyala Umashankar, který císařský řez provedl.

Porod po čtyřicítce skýtá několik rizik. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého roku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.