Žena přišla na internetu o statisíce. Věřila, že se do ní zamiloval ukrajinský prezident

Podle policistů mají podvodníci na internetu letos obzvlášť plodnou sezónu. Rovnou dva případy podvodů týkajících se statisícových částek začali řešit královéhradečtí policisté na konci minulého týdne a podvodníci jsou podle všeho v posledních měsících ještě "kreativnější" než dříve. 

Teprve 22letý mladík z Královédvorska se pokoušel získat půjčku na rekonstrukci bytu, naletěl ale falešné nabídce. Po kliknutí na internetovou reklamu a vyplnění údajů se mu telefonicky ozval člověk z údajné "nebankovní společnosti". 

[chooze:article;value:518651]

"Aby půjčku muž obdržel, musel nejdříve uhradit různé poplatky. Nejprve za pojištění, konverzi, aktivaci, převody, pokuty a naposledy, když chtěl muž půjčku zrušit, i za zrušení," popsala policejní mluvčí Iva Kormošová. Za tři měsíce tak přišel o téměř 465 tisíc korun, než přišel na to, že ho neznámý člověk okradl. 

Zamilovaný prezident? 

Zvlášť neobvyklý případ podvodu ale policie začala řešit s 42letou ženou, která si celý jeden měsíc myslela, že si dopisuje s prezidentem Ukrajiny. Vše mělo začít komentářem pod jeho videem, po kterém domnělý státník důvěřivou uživatelku sociálních sítí kontaktoval. Hlava země, která je ve válce s Ruskem, jí po intenzivní komunikaci začala vyznávat lásku a plánovat budoucnost. Vše vyvrcholilo jeho pokynem k poslání balíku s jejími úsporami za účelem toho, aby s ním mohla bydlet. 

[chooze:article;value:516956]

​"Za přepravu však žena musela zaplatit 240 tisíc korun. Jelikož tolik peněz neměla, musela si je půjčit. Od 'prezidenta', s kterým se znala celý měsíc, měla přislíbeno, že si všechny peníze může vzít zpět z doručeného balíku," přiblížila případ Kormošová s tím, že žena podvod nahlásila až po tom, co ji zaměstnanci banky upozornili, že "prezident" bude zcela určitě podvodník. 

Kdyby policisté pachatele dopadli, za podvod jim hrozí od jednoho roku až do pěti let ve vězení. Úřady v této souvislosti opakovaně vyzývají k opatrnosti na internetu. Nejdůležitější je ověřit si, s kým člověk opravdu komunikuje. "Nevěřte všemu, co vidíte na internetu a hlavně osobám, s kterými se seznámíte na sociálních sítích. Na internetu se každý může vydávat za kohokoliv!" varují. 

Žena naletěla podvodníkovi s kryptoměnami. Přišla o miliony korun (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.