Žena rozbila sošku za milion korun. Galerie na tom ještě vydělá

Porcelánová soška modrého psíka vytvořeného z nafukovacích balónků patřila mezi typická díla kontroverzního amerického umělce Jeffa Koonse. Ve čtvrtek byla ale nenávratně zničena. Za jejím rozbitím však nebyl rozezlený kritik umění považující Koonse za krále kýče, ale návštěvnice, jež mezi VIP hosty zavítala na výstavu moderního umění Art Wynwood ve floridském Miami.

"Než jsem si uvědomil, co se děje, začali uklízet kousíčky Koonsova díla smetáčkem a lopatkou," okomentoval zničení sošky v hodnotě asi 42 tisíc dolarů, tedy přes 930 tisíc korun, pro The New York Times sběratel umění Stephen Gamson, který v tu chvíli stál jen pár kroků od ní.

[chooze:article;value:479220]

Zvědavá postarší návštěvnice podle Gamsona do sošky ťukla – pravděpodobně ve snaze zjistit, z čeho je vlastně vyrobená. Porcelánová plastika ale nebyla ke svému podstavci nijak upevněná, a tak se takřka okamžitě zřítila na zem, kde se rozbila na stovky barevných střípků.

"Když ta věc spadla na zem, bylo to, jako když na hlavním tahu dojde k velké bouračce a na místo se začne hrnout dav zvědavců," řekl Gamson pro Miami Herald. Někteří prý dokonce předpokládali, že celá akce je součástí uměleckého díla, podobně jako britský umělec Banksy nechal částečně skartovat jeden ze svých obrazů.

Jenže tomu tak nebylo. Kdo byla ona tajemná žena, není známo. Naštěstí pro ni ale nemusela plastiku zaplatit. Galerie je totiž pro tyto případy pojištěná. Navíc na plastice možná ještě vydělá. Gamson se totiž nabídl, že její zbytky koupí. "Myslím, že má svou hodnotu i jako rozbitá. A celý ten příběh kolem ní ji dělá ještě zajímavější," vysvětlil.

V Kralupech nad Vltavou nezmizela socha psa, ale její "exkrement":

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.