Žena s dítětem spadly z trajektu, v Baltu zemřely. Policie rozplétá děsivé okolnosti

Tragédie se odehrála ve čtvrtek odpoledne ve švédské části Baltského moře – na trajektu, který plul z polské Gdyně do švédské Karlskrony. Podle původních informací měl sedmiletý chlapec Lech spadnout přes palubu do moře a jeho 36letá matka Paulina skočit za ním. Oba dva poté zemřeli. Úřady ale jejich smrt nevyšetřují jako nehodu. 

Polská policie případ překvalifikovala a vyšetřuje jej jako vraždu a sebevraždu. "Poté, co se trajekt vrátil do Gdyně, úřady našly důkazy, které naznačují, že dítě mohlo být zavražděno a matka spáchala sebevraždu," řekla pro Sveriges Radio polská prokurátorka Malgorzata Mokreccová. 

[chooze:article;value:422358]

​To potvrzuje i švédská strana, která vede vlastní vyšetřování. "Případ byl kvalifikován jako vražda. Vyplynuly určité okolnosti, které nám umožnily změnit kvalifikaci. Chtěl bych ale zdůraznit, že nemáme žádného podezřelého a nehodláme nikoho obvinit," řekl polskému deníku Fakt švédský policista Thomas Johansson, který tak nepřímo vyloučil, že by se na smrti Pauliny a Lecha podílel někdo další. 

Byla skleslá a bez energie

Tomu, že se nejednalo o nešťastnou nehodu, nasvědčuje i výpověď svědkyně, kterou poskytla deníku Fakt. Vzhledem k tomu, že si přála vypovídat anonymně, v článku její jméno pozměnili na Malgorzatu. Chlapec byl podle ní pravděpodobně postižený, maminka ho totiž vozila ve velkém kočárku. 

"Vyšla jsem na palubu jen na chvíli, protože silně foukalo a já neměla bundu. Vzadu jsem viděla ženu, která seděla v bundě na lavičce a vedle ní byl kočárek s dítětem. Nebylo mu vidět do obličeje, ale všimla jsem si, že je větší než děti, které běžně sedí v kočárku. Žena seděla se sklopenou hlavou," vypráví svědkyně. 

[chooze:article;value:482572]

​Měla pocit, jako by Paulina byla skleslá – jako kdyby byla v depresi anebo unavená. Nejevila žádné známky energie. Protože ve stínu na palubě bylo ten den opravdu chladno, dlouho tam Malgorzata nevydržela. O dvě hodiny později se na trajektu rozezněl alarm. 

"Slyšeli jsme kapitánovo hlášení. Cítili jsme, že loď vibruje, u pokladny spadla na zem sklenice. Pak kapitán spustil poplach a oznámil 'Muž přes palubu'," vzpomíná Malgorzata. V tu chvíli ještě nikdo netušil, co přesně se stalo. Lidé si podle ní mysleli, že to někdo zřejmě přehnal s alkoholem a spadl přes palubu. Poté se ale začala mezi pasažéry šířit zpráva, že ve vlnách Baltského moře skončila žena s dítětem.

"Nenapadlo mě to hned. Ale pomalu jsem na ni začala myslet – na tu ženu, která seděla s dítětem schovaná ve stínu," svěřila se a dodala, že na palubě jsou vysoké zábrany. "I dospělý člověk by měl problém je přelézt. Stáli jsme tam pak dlouho. Partner si všiml kusu papíru ve vodě a hned se mě zeptal, jestli to třeba není dopis na rozloučenou. Nevím, jestli měl pravdu, nevím ani to, jestli ten papír někdo vylovil," doplnila žena.

[chooze:article;value:511281]

​Celou dobu doufala, že se oba podaří z moře zachránit živé, podmínky ale nebyly příznivé. "Pád do vody z takové výšky u netrénovaného člověka obvykle končí bezvědomím. Byl to pád z dvaceti metrů," říká Malgorzata. 

Na místě zasahovaly záchranářské týmy na člunech i ve vrtulnících. Oba se nakonec podařilo z vody vytáhnout. Ženu našli po 59 minutách, chlapce o pár minut později. Při převozu do nemocnice byli v bezvědomí a záchranáři je resuscitovali, zachránit se je ale už nepodařilo. 

Podobný případ od minulého týdne vyšetřují i čeští policisté. Do propasti Macocha skočila žena se dvěma malými dětmi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.