Žena se nedostane z bytu. Na zdravotní pomůcku ale nemá nárok, tvrdí úřady

Ludmila Smékalová žije ve středočeském Křivoklátu. Její problémy s dcerou začaly v roce 2015, kdy se těžce zranila. "Ona je schopna se pohybovat jen na chodítku. Do prvního poschodí vede desetimetrové zakulacené a strmé schodiště. V minulosti jsme jej s dcerou zdolávaly pomocí schodolezu. A to až do loňského října, kdy jsem pomůcku s dcerou neudržela a společně jsme se převrátily," popisuje nedávnou nehodu paní Smékalová.

Obě kvůli tomu byly hospitalizované deset dnů v rakovnické nemocnici. "Od té doby schodolez nesmíme využívat, protože může být poškozen, a dcera se z bytu nedostane ven. Jediným řešením je pořízení schodišťové sedačky za 247 tisíc korun, na kterou nemáme peníze, neboť žijeme jenom z důchodů," posteskla si matka.

[chooze:article;value:505322]

​Ženám kvůli tomu začala anabáze vyjednávání s úřady, která neměla šťastný konec. "Požádaly jsme o příspěvek Úřad práce v Rakovníku. Rozhodující revizní lékař Okresní správy sociálního zabezpečení jej zamítl, aniž by k nám někdo přišel, aby posoudil, do jaké míry je dcera schopna schodiště zvládnout. Přitom všichni lékaři, kteří se k žádosti vyjádřili, se shodli jednoznačně na tom, že dcera ani s mou pomocí schodiště nezvládne, což by jí například při požáru znemožnilo opustit byt a dům," strachuje se Ludmila Smékalová.

Ženy se proto odvolaly na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). "Výsledkem rozhodnutí úředníků je, že dcera není dostatečně invalidní, aby mohla získat příspěvek. Ani v tomto případě se neuskutečnilo místní šetření," popisuje nešťastná matka.

"Pokud se něco nezmění nebo dokud neseženeme dostatek peněz na založený transparentní účet, bude dcera doživotně v bytě uvězněna," dodává paní Smékalová.

[chooze:article;value:488056]

​Ministerstvo vzniklé situace lituje. "Při posuzování nároku na příspěvek na zvláštní pomůcku ale musí posudkový lékař hodnotit zdravotní stav podle platné legislativy a akceptovat pouze výčet zdravotních postižení uvedený v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením," vysvětluje pro TN.cz vedoucí oddělení mediální komunikace na MPSV Jakub Augusta.

Zároveň ale paní Smékalové s dcerou radí, jak mohou ve složité životní situaci postupovat. "V případě vyčerpání řádných opravných prostředků, tedy odvolání, je možné proti rozhodnutí odvolacího orgánu podat správní žalobu," uvádí Augusta.

To je podle něj možné učinit do dvou měsíců ode dne doručení rozhodnutí o odvolání u příslušného krajského soudu. "Podání žaloby je osvobozené od soudních poplatků a není ani nutné zastoupení advokátem," dodává šéf komunikace z MPSV.

Bezbariérové pobočky České pošty mizí. Lidé se zdravotním postižením protestují (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.